V Berlíne chcú 35-percentné migrantské kvóty pre zamestnancov verejnej správy

Migranti v Berlíne. Zdroj: TASR/AP Migranti v Berlíne, ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/AP

Obyvatelia s migrantským pozadím v Berlíne musia byť zohľadnení aj v správe mesta, hovorí súčasná ľavicová koalícia v hlavnom meste Nemecka. Plánuje zaviesť systém kvót, podľa ktorého bude musieť byť pomer populácie ľudí s migračným pozadím zohľadnený medzi zamestnancami verejnej sféry.

Berlín by podľa návrhu tamojšej ľavicovej vlády mal zaviesť kvóty na migrantov medzi zamestnancami verejného sektora, informuje portál Spiegel s odkazom na Tagesspiegel.

Podľa súčasných informácií tvoria migranti a ľudia s migračným pozadím až tretinu populácie Berlína. Táto skutočnosť však nie je podľa vedenia mesta zohľadnená v rámci správy hlavného mesta. Koalícia tvorená socialistami (SPD), stranou Zelených (Die Grunen) a postkomunistickou stranou Die Linke chce preto zaviesť systém kvót.

Podľa návrhu by muselo 35 percent zamestnancov verejnej správy pochádzať z migrantského prostredia. Zákon sa nachádza aj v koaličnej zmluve a predpokladá sa, že ho prijmú v septembri, pred koncom súčasného legislatívneho obdobia.

Pohyblivá kvóta

Ak návrh prejde, orgány správy mesta budú musieť aktívne pracovať na tom, aby dosiahli stanovenú hranicu minimálne 35 percent migrantov, resp. ľudí s migračným pozadím. V súčasnosti sa odhaduje, že táto úroveň je vo verejnej správe 12 percent.

Návrh však argumentuje, že migranti pozývaní pomocou kvót na pracovné pozície budú musieť aj tak spĺňať potrebnú kvalifikáciu na dané pracovné miesto. Zároveň nepôjde o tvrdo stanovenú kvótu – pokiaľ sa podiel migrantov v Berlíne zvýši, zvýši sa aj kvóta.

„Otázka reprezentácie je dôležitá,“ tvrdí Katarina Niewiedzialová, integračná úradníčka a jedna z autoriek návrhu. Spôsob, akým to plánujú dokázať, je zavedenie „pozitívnej charakteristiky“ pre ľudí s migračným pozadím. Rovnakú charakteristiku majú teraz ženy či zdravotne postihnutí ľudia.

Paradoxne, konkrétne etnické pozadie sa však zaznamenávať nebude. „Myslím si, že pojem migračné pozadie je dobré v tomto kontexte, pretože etnicky nerozdeľuje. Nemôžu existovať záznamy etnických skupín, to sme sa naučili z nemeckej histórie,“ tvrdí úradníčka.


Ďalšie články