Plán, že oheň v Českom Švajčiarsku kontrolovane vyhorí, nevyšiel. Zločin. A kde je trest?

Nevieme, či výklad, podľa ktorého za ničivý, už dva týždne trvajúci požiar v Národnom parku České Švajčiarsko s viac ako tisíc hektármi zhorenej prírody môže globálne otepľovanie, dnes predstavuje oficiálnu líniu štátu. Vyjadrenia českého premiéra Petra Fialu k tomu boli zatiaľ neurčité a dajú sa vykladať tak či onak („To všetko sú dôsledky určitej zmeny, ktorá tu nastáva,“ predtým Fiala spomenul vlnu horúčav a požiarov po Európe). Vicepremiér Ivan Bartoš to tvrdí úplne explicitne (minulý utorok písal o ohni, „ktorého šírenie je o to ľahšie, že je krajina vyprahnutá, ničí ju sucho a rôzne extrémne výkyvy počasia naviazané na zmenu klímy“). Je pravdou, že sa planéta veľmi mierne a už dlho konštantným tempom 0,13 stupňa Celzia za dekádu otepľuje. A tiež to, že v júni bol v celých severných Čechách podnormálny stav vody. Ale vystačíme si s takým vysvetlením, máme právo umiestňovať ho vo výpočte dôvodov na prvé miesto?

Slovenské vrtu¾níky sú v ÈR nasadené na nedostupné kopce Bournak a Vetrovec Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko. Foto: TASR/AP

Čo môžeme od začiatku požiaru konštatovať jednoznačne, je, že štátu sa z nejakého dôvodu nechce pomenovať hlavnú príčinu veľkého ohňa v Českom Švajčiarku. Tým nie je neznámy páchateľ, ktorého polícia ešte ani nestotožnila, tým je dogma bezzásahovosti. Politika bezzásahovosti po podkôrnikovej kalamite vytvorila pre tento požiar dokonalé podhubie.

Pod dojmom skazy, ktorú z okolia Děčína vysielajú televízie každodenne do domácností, sa k tomuto, ako dnes vidíme, nebezpečnému experimentovaniu ministerstvo životného prostredia ani správa národného parku príliš nehlásia. Radšej hovoria o nedisciplinovaných turistoch. Riaditeľ správy Pavel Benda o jednej skupinke, ktorá si vraj cez víkend – keď už týždeň horelo – neďaleko Pravčickej brány rozkladala oheň, prednášal razantné výroky typu, že „ľudská blbosť je nekonečná“. Hovorca parku Tomáš Salov zásobuje verejnosť zisteniami, že ochrancovia v parku denne nachádzajú vajgle a stopy po ohníčkoch.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami