Peking odkazuje, že USA za Pelosiovú na Taiwane zaplatia. Čínske tanky manévrujú v blízkosti ostrova

Taiwan Čínska armáda na pláži v provincii Fu-ťien. Foto: Twitter

AKTUALIZOVANÉ Čína vyhlásila, že ak predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová počas svojho ázijského turné navštívi Taiwan, Spojené štáty „za to zaplatia“. V utorok to na tlačovej konferencii uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing. Armáda najľudnatejšej krajiny sveta medzitým uskutočňuje veľké manévre čo najbližšie pri taiwanskom území.

„Americká strana ponesie zodpovednosť a zaplatí za podkopávanie suverénnych bezpečnostných záujmov Číny,“ zdôraznila Chua Čchun-jing.

Spojené štáty obvinil z destabilizácie sveta aj ruský rezort diplomacie. Jeho hovorkyňa Marija Zacharovová povedala, že „Washington prináša svetu destabilizáciu – ani jeden vyriešený konflikt, avšak mnoho vyprovokovaných“.

Napätie medzi Taiwanom a Čínou sa zintenzívnilo po správach o Pelosiovej možnej návšteve Taiwanu. Taiwanská armáda v utorok vyhlásila, že je „odhodlaná, schopná a presvedčená“, že dokáže zaistiť bezpečnosť a ochranu svojej krajiny pred narastajúcimi hrozbami zo strany Číny.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová počas tlačovej konferencie vo Washingtone 24. júna 2021. Foto: TASR/AP

Pelosiová v utorok pristála na leteckej základni v hlavnom meste Malajzie Kuala Lumpur. Po Singapure ide o jej druhú zastávku v Ázii. Navštíviť má tiež Južnú Kóreu a Japonsko. V Malajzii sa stretne s tamojším premiérom a predsedom dolnej komory parlamentu.

Taiwanské noviny Liberty Times podľa portálu Bloomberg informovali, že Pelosiová má prísť o 22:20 miestneho času súkromným lietadlom na letisko Songšan v Tchaj-peji (hlavné mesto Taiwanu), kde sa nachádza aj vojenská základňa. Teda približne o 16:20 nášho času.

Čína napína svaly

Čínskych dovolenkárov medzitým vydesil dlhý rad tankov, ktorý sa presúval po pláži v čínskej privincii Fu-ťien nachádzajúcej sa niečo vyše sto kilometrov od Taiwanu. Fu-ťien je najbližší bod čínskeho územia k tomuto ostrovu. Zábery manévrov pôvodne odvysielala čínska televízia.

V rovnakej oblasti, priamo vo vyše 5-miliónovom meste Sia-men, bolo vidieť desiatky dislokovaných vojenských vozidiel a tankov.

Portál Business Insider medzičasom informoval o tom, že čínske ozbrojené sily zverejnili na sociálnej platforme WeChat prezentáciu svojich vojenských kapacít. Na publikovaných záberoch vidieť jednotky námorníctva, letectva, ale aj pozemných síl v akcii proti bližšie neurčenému protivníkovi. Video však nemusí súvisieť s Pelosiovej návštevou, keďže sa dátumovo zhoduje s 95. výročím Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády.

Stíhačky na deliacej línii

Niekoľko čínskych bojových lietadiel v utorok ráno preletelo blízko deliace čiary medzi Čínou a Taiwanom, tvrdí Financial Times. Taiwanský predstaviteľ, ktorý bol informovaný o vývoji, pripomenul, že pekinské letectvo môže dosiahnuť ostrov v priebehu niekoľkých minút. Ak Čína vyšle stíhačky s úmyslom zachytiť Pelosiovej lietadlo, americké letectvo a námorníctvo by mohli stíhačky zničiť.

Podľa japonského portálu Nikkei Asia presunuli Spojené štáty k Taiwanu časť svojich síl vrátane lietadlových lodí a veľkých lietadiel začiatkom tohto týždňa. Nikkei dodal, že v blízkosti ostrova teraz operuje lietadlová loď USS Ronald Reagan, ktorá sa nachádza v Juhočínskom mori, a obojživelné útočné lode USS Tripoli a USS America, ktoré sú primárne nasadené pri Japonsku. Ďalšie armádne plavidlá sú v prípade potreby pripravené pri Havaji.

Poloha Taiwanu. Foto: Google

Prečo je Čína nahnevaná?

Čínsky prezident Si Ťin-pching v minulotýždňovom telefonáte so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom varoval USA, aby sa „nezahrávali s ohňom“, čo sa týka Taiwanu. Aj čínsky vyslanec pri OSN Čang Chun v pondelok poznamenal, že ak Pelosiová skutočne navštívi Taiwan, Čínska ľudová republika „podnikne pevné a silné opatrenia na ochranu svojej suverenity a územnej celistvosti“.

Taiwan je dlhodobo zdrojom napätia medzi USA a Čínou. Čína pokladá Taiwan, ostrov, na ktorý sa po porážke v čínskej občianskej vojne uchýlil Kuomintang, za svoje územie a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Washington udržuje oficiálne diplomatické vzťahy iba s Pekingom, zatiaľ čo oficiálne vzťahy s Taipeiom prerušil v roku 1979. S Taiwanom majú však Spojené štáty čulé neoficiálne styky a naďalej mu dodávajú zbrane. Tvrdia, že tak robia preto, aby mu pomohli udržať obranyschopnosť.

Článok budeme aktualizovať.

(tod/tasr)


Ďalšie články