Kazachstan je umelý štát, Rusko bude obnovovať svoje hranice, objavilo sa na stránke Medvedeva

RUSKÝ PREMIÉR MEDVEDEV PREDLOŽIL PUTINOVU SVOJU REZIGNÁCIU Dmitrij Medvedev a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Niekdajší ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý v ostatnom čase chŕli jedny z najradikálnejších vyjadrení o vojne na Ukrajine, po novom spochybnil aj existenciu samostatného Kazachstanu. Podobne obstálo aj Gruzínsko.

V noci z pondelka na utorok sa totiž na jeho profile na ruskej sociálnej siete VKontakte objavil príspevok, ktorého autor okrem iného vraví, že „všetky národy obývajúce kedysi veľký a mocný ZSSR budú opäť žiť spolu v priateľstve“. Následnej v texte stojí, že Rusko bude po Ukrajine ďalej obnovovať svoje hranice.

Kazachstan je podľa autora „umelý štát“ a „bývalé ruské územie”, ktorého úrady presídlujú rôzne etnické skupiny, čo sa „dá kvalifikovať ako genocída Rusov“. „Nehodláme pred tým zatvárať oči. Kým sa tam Rusi nedostanú, nebude žiadny poriadok,“ končí kontroverzná správa.

V príspevku sa rovnako uvádza, že pred rokom 1801 žiadna krajina ako Gruzínsko neexistovala a objavila sa iba v rámci Ruskej ríše. „Severné a Južné Osetsko, Abcházsko a zostávajúce územie Gruzínska je možné zjednotiť iba v rámci jedného štátu s Ruskom,“ píše sa v príspevku.

Na publikované revizionistické myšlienky upozornila novinárka Xenija Sobčaková, ktorá zverejnila screenshoty príspevku, ktorý bol počas desiatich minút zmazaný, uviedol server Meduza.

Poradca Medvedeva v utorok ráno povedal agentúre RIA Novosti, že stránka Vkontakte zástupcu šéfa ruskej bezpečnostnej rady bola napadnutá hackermi. Povedal, že osoba, ktorá sa na stránku nabúrala, „bude riešená správou sociálnej siete a tými, ktorým to náleží“.

Ostré vyjadrenia zo strany niekdajšieho šéfa Kremľa zďaleka nie sú prvými. Medvedev napríklad koncom júla zverejnil na telegramovom účte mapu Ukrajiny, na ktorej jej východná časť smerom od hlavného mesta Kyjev so všetkými južnými územiami okolo Čierneho mora patrí Rusku. Značne rozsiahle časti územia na Západe na nej prislúchajú Poľsku. Siahajú až po mesto Žitomir.


Ďalšie články