Keď Sulík varí polievky utečencom

Juraj Krúpa vstup poslanecký klub Anna Zemanová Richard Sulík Juraj Krúpa a Richard Sulík. Foto: TASR/Jakub Kotian

Politika Richarda Sulíka prešla pozoruhodnou zmenou. Pred pár rokmi stál v prvej línii boja proti migrácii – za čo mu nadávali, že je hnedý. Dnes radostne víta utečencov. A hrá sa na bojovníka proti „fašistom“.

Treba pripomenúť, že Krúpa nie je jediný dúhový poslanec na úteku, ktorému Sulík poskytol azyl v klube SaS. Stalo sa to už druhýkrát. A opäť počas koaličnej krízy a pozičných bojov s Matovičom.

Sulík len zopakoval odskúšaný postup z marca 2021.

Vtedy SaS prišla s ultimatívnymi požiadavkami, aby Matovič skončil v pozícii predsedu vlády. Scéna vyzerala takmer rovnako ako dnes. Samotná SaS bola prislabá na to, aby mohla víťazovi volieb diktovať podmienky. Mala však silných spojencov: prezidentku Čaputovú, médiá. A politických utečencov zo strany, s ktorou rátal premiér Matovič pri pokračovaní svojej vlády.

Išlo o skupinu progresívnych poslancov Za ľudí okolo ministerky Kolíkovej. Prekážalo im konzervatívne zafarbenie strany, o ktoré sa starala Remišová. A ešte viac im prekážal Matovič a jeho aliancia s Borisom Kollárom.

Počas koaličnej krízy 2021 mohol Sulík používať Kolíkovú a jej poslancov ako svoje žetóny. Keď požiadavky SaS veľmi nezaberali a Matovič sa obzeral po väčšine bez SaS, do hry vstúpila poza chrbát Remišovej Kolíková a jej frakcia. Žiadali to isté, čo Sulík s Čaputovou.

Presne to nakoniec rozhodlo. Rozkol v strane Za ľudí a prechod skupiny progresívnych poslancov na stranu Sulíka zásadne zmenil pomery síl. Matovič musel odstúpiť a vysunúť na svoje miesto Hegera.

Dnes, s odstupom roka a pol, sa história opakuje. Sulík vystupňoval ultimáta proti Matovičovi spôsobom, ktorý by neakceptovala nijaká suverénna koaličná strana. Rátal s tým, že tlak SaS, prezidentky a médií na Hegera povedie k zmenám priamo v OĽaNO. A k izolácii Matoviča.

Keď to nevychádzalo a Matovič sa pokúšal udržať vládu aj bez SaS (s podporou Tarabu), prišla ďalšia dezercia. Poslanec Krúpa, jedna z tvárí liberálnej skupiny OĽaNO, vo štvrtok opustil klub OĽaNO. A v piatok si obliekol dres SaS.

Krúpa to vysvetľuje podobne ako minulý rok Kolíková. Prekáža mu „ultrakonzervatívna politika Obyčajných“. Prekážajú mu Matovič s Kollárom. Chce buď zásadnú zmenu vo vláde, alebo jej koniec.

Sulík získal po Kolíkovej ďalšiu kartu. Z klubu SaS sa stáva útočisko (sprevádzané potleskom médií) pre progresívne a liberálne nastavených poslancov. Strana má výrazne viac hlasovacích žetónov (mandátov), ako získala vo voľbách.

Kto trochu pozná minulosť Sulíkovej SaS, musí s úsmevom krútiť hlavou.

Bol to práve progresívny tábor a médiá, kto desať rokov držal Sulíka na čiernom zozname. Bol pre nich neprijateľný. Dokonca mu nadávali do fašistov či do väčšej hrozby ako Smer. Nevedeli mu odpustiť kritiku EÚ a eurovalov (na čom padla Radičovej vláda), odpor k nelegálnej migrácii, kritiku islamu… Slovom, Sulíka neznášali. Jeho stranu mali vytlačiť nabok nové projekty: PS, Spolu, Kiskova strana…

Dnes je to zrazu inak.

Dôvod: Sulík sa zmenil. Z rebela a kritického provokatéra sa preformátoval na bežného európskeho technokrata. Téza z titulku platí vo viacerých zmysloch (nie je len o politických utečencoch).

Sulík je spolu s Kolíkovou a Korčokom vzornou postavou hlavného prúdu. A magnetom pre zblúdilé progresívne postavičky, ktoré si hľadajú nový domov.

Navyše Sulík sa stal spojencom prezidentky Čaputovej, médií – a nepriateľom vlády, do ktorej v roku 2020 vstupoval.

Otázne sú len dve veci. Dokedy Sulík v tejto novej „mainstreamovej“ polohe vydrží.

A kedy ho jeho noví spojenci odhodia. Alebo vymenia.


Ďalšie články