Odvolací súd dal za pravdu prezidentke. Blaha o nej nesmie hovoriť, že je americká agentka a vlastizradkyňa

Stretnutie prezidentky SR Zuzany Èaputovej s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Krajský súd v plnom rozsahu potvrdil, že poslanec Ľuboš Blaha protiprávne zasahuje do práv prezidentky Zuzany Čaputovej a je povinný sa zdržať ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti.

Krajský súd sa v terajšom rozhodnutí v plnej miere stotožnil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia prvostupňového súdu a potvrdil, že v predmetných výrokoch poslanca Blahu chýba vecná, racionálna argumentácia, prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností.

„Platí teda, že ani v politike nie je sloboda prejavu bezbrehá a nie je možné ňou prikrývať hrubé lži a urážky. Verím, že tento verdikt pomôže našej politickej kultúre a vezmú si ho za svoje všetci, pre ktorých sa osočovanie stalo bežným politickým nástrojom,“ komentovala najnovšie rozhodnutie Čaputová.

Zákaz šírenia nepreukázaných tvrdení podľa rozhodnutia súdu nie je obmedzený len na sociálne siete, ale na akékoľvek verejné vystúpenia alebo komunikáciu. Rozhodnutie podľa stanoviska prezidentskej kancelárie zároveň potvrdilo európsku judikatúru, podľa ktorej politici a verejne činné osoby síce musia akceptovať vyššiu mieru verejnej kritiky ako iní občania, ale aj v rámci politického súboja existujú isté hranice, ktoré pri nej nemožno prekročiť. Týmito hranicami sú napríklad bezdôvodné obviňovanie zo spáchania závažných trestných činov a samoúčelné urážky postavené na klamstvách.

Nižšie postavený okresný súd ešte v marci tohto roka Blahovi nariadil neodkladným opatrením zdržať sa označovania Čaputovej za vlastizradkyňu, americkú agentku a podobne. S odvolaním sa proti tomuto neodkladnému opatreniu Blaha neuspel.

„Zapájať súdy do politického zápasu a dožadovať sa represalií voči opozícii je zo strany prezidentky absolútne nepochopenie demokracie a voltairovskej tolerancie,“ reagoval vtedy opozičný poslanec, ktorému neskôr Facebook zmazal celý účet, v dôsledku čoho začal využívať sociálnu sieť Telegram.

Oslovenie vlastizradkyňa v súvislosti s Čaputovou vraj používal pre to, že podpísala obrannú dohodu so Spojenými štátmi. Dodal, že ak mu štátna moc zakáže tento pojem používať, bude o političke hovoriť ako o „fašistke“.

Štandard so žiadosťou o vyjadrenie k právoplatnému rozhodnutiu oslovil aj Blahu, terajšieho podpredsedu strany Smer. Ten neskôr reagoval na Telegrame. „Namiesto toho, aby riešila rekordné zdražovanie, plynovú krízu či vládny chaos, ona útočí na slobodu slova opozičných poslancov. Je to malicherné, úzkoprsé a detinské. Čaputová iba opäť dokázala, že nedorástla na svoju funkciu – prezident by mal chrániť slobodu a nie proti nej bojovať,“ uviedol politik s presvedčením, že je prenasledovaný na pokyn najvyšších ústavných činiteľov a že sloboda slova na Slovensku už nič neznamená.


Ďalšie články