Úspory do krypta?

Na snímke reklamný plagát kryptomeny bitcoin na budove v Hongkongu. Foto: TASR/AP Na snímke reklamný plagát kryptomeny bitcoin na budove v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Výnimočnosť Bitcoinu spočíva v jeho schopnosti poskytovať decentralizovaný elektronický platobný systém. Raketový rast cien celého trhu ale u mnohých túto vlastnosť prehlušil a pozerajú na kryptomeny ako na aktívum, ktoré má zabezpečiť fantastické výnosy či poistku proti inflácii.

Tieto dve vlastnosti sa spolu nebijú, sú v symbióze – no nie v dokonalej korelácii. Pri každom páde kryptotrhu tak prichádza trhanie vlasov niektorých investorov nad stratami a posmešky odporcov krypta. Hodnotenie úspešnosti Bitcoinu ako investície je však väčšinou povrchné. Konzervatívny investor – sporiteľ neskáče so všetkými úsporami ako žaba z aktíva na aktívum, ale robí menšie pravidelné vklady počas dlhého obdobia.

Štandardnou stratégiou dlhodobého investovania je „dollar cost averaging“. Znamená pravidelný nákup aktíva (akcií, zlata, krypta…) v konštantnej peňažnej hodnote. Vlastnosťou stratégie dollar cost averaging je vyhladzovanie rastov a prepadov. Inými slovami, táto stratégia zmenšuje šancu totálne prerobiť, ale aj raketovo zarobiť.

Ako pri takejto stratégii obstojí Bitcoin?

Spravme si jednoduché porovnanie. Budeme skúmať pravidelnú investíciu 100 dolárov (eurozóna prepáči, väčšina kalkulačiek pracuje s dolármi) raz za 30 dní do Bitcoinu.

Kryptonadšenec, ktorý začal sporiť v Bitcoine v júli 2013, je dnes za vodou. Do krypta vložil za 9 rokov 11 000 dolárov, no jeho bitcoiny majú v júli 2022 hodnotu cez 313 000 dolárov. Celkový výnos v bežných cenách (neupravený o infláciu) sa blíži k 3 000 percentám. V pluse sú aj tí, ktorí sporili do amerického akciového indexu Dow Jones Industrial a do zlata, no len 146 percent a 29 percent.

Do kategórie fantastických patria aj výnosy tých sporiteľov, ktorí začali v rokoch 2014 – 2016. Ak ste na vlnu naskočili v lete 2017, ste stále v krásnom pluse, no životnú zmenu pre vás sporenie neurobilo. Zo 6 100 vložených dolárov máte dnes zhruba 15-tisíc s výnosom 150 percent. Stále platí, že výnos máte vyšší ako pri sporení do zlata či do akcií. Ak ste do Bitcoinu začali sporiť pomerne neskoro, teda v roku 2019, majú napriek aktuálnemu prepadu cien vaše úspory hodnotu vyššiu o 33 percent, čo je stále lepší výsledok ako pri zlate a akciách. Zlomový je až rok 2020. Ak ste začali sporiť vtedy alebo dokonca až v lete 2021, ste dnes v mínuse niekoľko desiatok percent.

Počas celej svojej histórie bol bitcoin pre sporiteľov výbornou voľbou, až do obdobia pred dvoma rokmi. Stratégia DCA pomáha v tom, že hoci ste sporiteľ roku 2020 či 2021, nepotrebujete rast cien o stovky percent (ako niekto, kto nakúpil všetko naraz na vrchole), ale „len“ ďalšie obdobie hoci aj relatívne mierneho rastu cien, aby sa vaša investícia dostala do plusu.  

 


Ďalšie články