Naď o prepustení Chmelára a Blahu: Obrovská strata pre ľudstvo

66. zasadnutie Vlády SR Jaroslav Naď. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Okrem zakladateľa hnutia Socialisti.sk Eduarda Chmelára prišiel o miesto na Akadémii policajného zboru aj poslanec parlamentu za Smer-SD Ľuboš Blaha. Tieto správy, zdá sa, veľmi potešili ministra obrany Jaroslava Naďa. Chmelár hovorí o útoku na intelektuálov.

V pondelok priniesol Štandard reakciu Ministerstva vnútra na správy o tom, že vysokoškolského pedagóga a niekdajšieho neúspešného prezidentského kandidáta Eduarda Chmelára prepustili z Akadémie policajného zboru SR. Ukázalo sa, že rovnako dopadol aj poslanec parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Socialisti.sk, ktorých Chmelár neúspešne viedol do parlamentných volieb, tvrdia, že mal byť ich zakladateľ prepustený na základe priameho pokynu z Ministerstva vnútra. To vedie nominant hnutia OĽaNO Roman Mikulec a práve OĽaNO, ale najmä jeho predsedu a premiéra Igora Matoviča, Chmelár v uplynulých mesiacoch ostro kritizoval.

Reakcie rezortu a Chmelára

Ministerstvo vnútra pre Štandard odmietlo tvrdenia Chmelárom založeného hnutia. Rezort upresnil, že pedagógovi iba nebola predĺžená zmluva.

Hovorca Ministerstva vnútra Petar Lazarov vysvetlil, že rezort považuje tvrdenia o Chmelárovom ukončení pracovného pomeru na Akadémii policajného zboru za nešťastné a ostro sa voči nim ohradzuje. „Akadémia postupuje výlučne v súlade so zákonom a pán Chmelár nie je výnimkou. Po niekoľkých rokoch mu zmluva na Akadémii prirodzene končí.“

Ministerstvo vnútra označilo tvrdenia Socialistov.sk o okolnostiach prepustenia Chmelára za „útoky založené na klamstvách, subjektívnej a navyše selektívnej realite, ktorá má jediný cieľ, vlastný prospech“.

Podľa prepusteného akademika však Ministerstvo vnútra zareagovalo nepravdivými tvrdeniami, a preto sa k celej záležitosti vyjadril aj osobne na svojom facebookovom profile. „Musím konštatovať, že keby bolo k tomu ešte doplnené obvinenie, že ohrozujem výchovu mládeže a kazím morálku kolektívu, bolo by to kompletne okopírované zdôvodnenie prepustenia profesora Miroslava Kusého z Univerzity Komenského počas normalizácie,“ píše Chmelár v reakcii na odpoveď, ktorú Ministerstvo poskytlo pre Štandard.

Chmelár uznáva, že z právneho hľadiska je vysoká škola v tomto prípade krytá, keďže je skutočne pravda, že mu skončila zmluva na dobu určitú. Tú však majú podľa neho všetci vysokoškolskí pedagógovia a je vraj prirodzené tieto zmluvy predlžovať. Podľa Chmelára navyše predtým nič nenasvedčovalo tomu, že by mal prísť o miesto. (Text pokračuje pod statusom.)

„Konzervatívny denník Štandard v súvislosti s mojím prepustením upozornil, že patrím k ostrým kritikom Matovičovej vlády. Využívam príležitosť, aby som sa opätovne spýtal tých anonymných „hrdinov“, ktorí na mňa neustále pokrikujú, aby som niečo robil – čo robia oni. Ja ako aktívny občan, ktorý kritizuje všetky vlády za ich nedemokratické postupy a korupčné praktiky, dlhodobo nastavujem vlastnú kožu. Žiadna vláda však neohrozovala akademické slobody tak ako Matovičova,“ komentoval Chmelár.

Potešenie z OĽaNO

Na informáciu o tom, že Chmelár a Blaha, ktorí patria k skutočne hlasným kritikom súčasnej koaličnej vlády a premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), reagoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na sociálnej sieti s dávkou irónie.

„Tak som sa práve dozvedel, že Chmelár a Blaha skončili na Akadémii policajného zboru, lebo im rektorka nepredĺžila zmluvu. Čo k tomu dodať, je to obrovská strata pre ľudstvo,“ ironizuje Naď na Facebooku.

Pod krátkou reakciou ministra obrany sa vyrojilo množstvo súhlasných komentárov, ktoré drukujú prepusteniu Blahu a Chmelára z policajnej akadémie. Medzi nimi aj jeden od bývalého starostu bratislavskej mestskej časti Vajnory a neúspešného kandidáta na primátora hlavného mesta Jána Mrvu. „Chudáci policajti, že museli počúvať Blahu a Chmelára,“ komentoval Mrva Naďov status.

V množstve posmešných a spokojných komentárov sa však objavili aj také, ktoré tvrdia, že reakcia ministra obrany na prepustenie dvojice vysokoškolských pedagógov bola cez čiaru. „Netreba si robiť posmešky, aby si raz tak aj ty neskončil,“ píše sa v jednom z nich. Naď na tento komentár odpovedá s pokojom Angličana: „Každý raz niekde skončí. Úplne OK.“


Ďalšie články