Dominika Cibulková po očkovacom škandále už vypomáha v prvej línii

cibuľ Dominika Cibulková na odbernom mieste. Foto: HN/Youtube

Slovenská tenistka, ktorá si vyslúžila ostrú kritiku za svoje prednostné očkovanie proti koronavírusu, zapisuje ľudí na mobilnom odberovom mieste na antigénové testovanie.

Tenistku a jej manžela zaočkovali proti koronavírusu popredne 10. januára. Neexistoval dôvod, keďže dvojica nepatrí ku kritickej infraštruktúre. Na zoznam ju mal zaradiť pracovník vakcinačného centra na Kramároch. Laická verejnosť ju vyzvala k tomu, aby svoje očkovanie využila a pomohla vyťaženým zdravotníkom.

Pochvala ministerstva

Zakrátko sa k tejto správe pridalo aj Ministerstvo zdravotníctva. „Vítame, že sa pani Cibulková dodatočne vyjadrila, že chce pomôcť v osvetovej kampani. V tejto chvíli je však najlepšou formou kampane dobrovoľná práca v nemocniciach alebo informácie o vážnosti ochorenia COVID-19 a dôležitosti očkovania,“ uviedol rezort.

Za svoje konanie sa verejne ospravedlnila, neostala však len pri slovách. Výzvu ministerstva Cibulková prijala a od utorňajšieho rána pomáha administratívne pri odberoch v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave, o čom informovali Hospodárske noviny.

„Keď sa spraví chyba, treba sa jej postaviť čelom, a preto som dnes prijala výzvu ministerstva, aby som aspoň takto podporila zdravotníkov. Som rada, že tu môžem byť a týmto by som chcela podporiť očkovanie a povedať ľuďom, že je to podľa mňa jediná šanca na náš návrat do normálneho života. Verím, že to všetci spolu zvládneme,“ povedala.

Vedľajšie účinky nemala

Novinárov ubezpečila, že nemala žiadne vedľajšie účinky vakcíny, a preto ju môže odporúčať. Zložité podľa nej bolo obliecť sa do ochranného obleku. „Mám pod tým legíny, elasťáky, zdravotnícke prádlo a až potom ochranný oblek. Ak si to má človek obliekať každý deň, musí to byť náročné,“ priznala Cibulková.

Na mieste by mala pracovať päť hodín, pretože sa podľa vlastných slov musí tiež postarať o sedemmesačného syna, pri ktorom je aktuálne jej manžel. To je podľa tenistky príčinou, prečo nevypomáha aj on. Nevylúčila, že pomocnú ruku podá aj nasledujúce dni, ak to bude nemocnica potrebovať a jej pozornosť si nebude vyžadovať syn.

Zaočkovaná omylom?

Cibulková po prevalení kauzy uviedla, že netušila, že svojím očkovaním porušuje zákon. Informácie o tom, že široká verejnosť sa vo vakcinačnej stratégii dostane na rad v najlepšom prípade o niekoľko mesiacov, sú pritom verejne dostupné.

“Je mi veľmi ľúto, že som sa nechala voviesť do omylu, keď som sa pri sprevádzaní blízkeho v nemocnici len informatívne opýtala, v akom období by sme mohli prísť na rad pri očkovaní. Ak by som čo i len tušila, že sa dopúšťam vážneho pochybenia, a že len nevypĺňam voľné miesto v poradovníku, v žiadnom prípade by som možnosť zaočkovať sa nevyužila,“ napísala na Instagrame.

Cibulková čelila kritike za svoje očkovanie najmä preto, že si na Slovensku istú dobu neplatila zdravotné poistenie, keďže žila v Dubaji. Ľudí však ubezpečila, že odvody riadne odvádza na Slovensku, lebo už takmer rok po skončení kariéry žije vo svojej domovine.

„Od roku 2009 do dnešného dňa som na zdravotných odvodoch na Slovensku zaplatila 55 966,58 eur. Odhlásená zo zdravotnej poisťovne som bola dva roky, od 27. 12. 2017 do 19. 2. 2020 z dôvodu dočasného domicilu v Dubaji. Od 19. 2. 2020 som opäť riadne prihlásená a odvody naďalej platím,“ vysvetlila.


Ďalšie články