Bitcoin a DCA pre pokojné spanie

Logo bitcoinu svieti na obrazke bankomatu v americkom meste Salem. FOTO TASR/AP Logo bitcoinu svieti na obrazke bankomatu v americkom meste Salem. Foto: TASR/AP

Skôr či neskôr dostane každý bitcoiner otázku, ako môže v noci pokojne spať, keď sa bitcoin môže kedykoľvek prepadnúť o desať a viac percent. Prozaická odpoveď znie, že rovnako môže bitcoin rýchlo vyrásť – dlhodobo sa tieto náhle cenové výkyvy vyrušia, nemá teda zmysel sa nimi rozrušovať. Áno, bitcoin má naozaj vysokú krátkodobú volatilitu, s ktorou nie je dobré si zahrávať. Pokojný spánok prezieravým bitcoinerom preto zaisťuje dodržiavanie niekoľkých jednoduchých pravidiel.

Základným pravidlom je nekoketovať s pákovými obchodmi. Páka (leverage), čiže intradenné obchodovanie s požičanými prostriedkami, umocňuje potenciálny zisk, ale aj stratu. Krátkodobá cena bitcoinu je náhodná prechádzka a stávka s požičanými peniazmi na pohyb v nasledujúcich hodinách či dňoch tak nie je ničím iným než gamblom. Väčšina bitcoinových obchodníkov končí, rovnako ako ich náprotivky v konvenčných kasínach: počas niekoľkých týždňoch až mesiacoch im zostanú len oči pre plač.

Úplne zásadné je eliminovať riziko protistrany. Pri výraznejších cenových pohyboch (najmä prepadoch) sa burzy a ďalší správcovia môžu dostať do problémov a ich používatelia zistia, že sú ich prostriedky nedostupné, a zakladatelia búrz, donedávna tak výreční na Twitteri, zrazu stíchli. Bitcoin nám umožňuje mať svoje vlastné peniaze pod exkluzívnou kontrolou – využívajme to.

Nemenej dôležitý je dlhodobý prístup a mentálne rozpoloženie. Medzi bitcoinermi je čím ďalej populárnejšia stratégia DCA – dollar cost averaging. Ide o prístup, keď jedinec chápe bitcoin ako súčasť svojich dlhodobých úspor a do bitcoinu si stabilne odkladá časť svojich príjmov na týždennej alebo mesačnej báze, či už je cena hore alebo dole. Adherent stratégie DCA si priznáva, že časovať trh sa nevypláca: málokedy sa podarí kúpiť absolútne dno, a čas sa dá tráviť oveľa produktívnejšie než večným pozeraním do grafov. Stratégia DCA je vhodná najmä pre tých, ktorí sú presvedčení, že bitcoin dlhodobo zvíťazí v konkurencii štátnych peňazí; v takom prípade totiž človeku nejde o krátkodobé namnoženie korún, eur či dolárov, ale o čo najvyššiu dlhodobú alokáciu do bitcoinu.


Ďalšie články