Riaditeľ v Sorosovej nadácii mal počas Pridu sex s viacerými mužmi. Dostal opičie kiahne, sťažuje sa na zdravotníctvo

kohn Sebastian Köhn v klipe Nadácie otvorenej spoločnosti. Foto: reprofoto YouTube

Venuje sa sexuálnemu zdraviu, no napriek tomu mal počas štartujúcej epidémie opičích kiahní pri oslavách newyorského Pridu sex s viacerými mužmi. Výsledkom je, že dostal nielen túto donedávna exotickú chorobu, ale ešte aj kvapavku. Prečítajte si osobný príbeh jedného z nižšie postavených riaditeľov Nadácie otvorenej spoločnosti a jeho sťažnosti na zle nastavený zdravotnícky systém.

Počet prípadov opičích kiahní vo svete čoskoro prekročí hranicu 20-tisíc. Vírus donedávna typický pre africké prostredie sa v západnom svete šíri takmer výlučne v LGBT komunite, presnejšie medzi gejmi. Svetová zdravotnícka organizácia WHO totiž v stredu uviedla, že až 98 percent všetkých prípadov predstavujú muži, ktorí mali pohlavný styk s inými mužmi.

Patrí medzi nich aj Sebastian Köhn, riaditeľ jednej z divízií Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorú založil mecenáš progresívneho aktivizmu a miliardár George Soros. Köhnove priame skúsenosti s ochorením cez víkend sprostredkoval britský denník Guardian.

Köhn sa podľa vlastných slov nakazil počas dúhového Pridu v New Yorku. Hoci si bol vedomý novej epidémie, mal dojem, že počet nových prípadov bol pri začiatku akcie, teda 24. júna, „relatívne malý“. Tento jeho pocit sa ale ukázal ako mylný.

Kričal od bolesti

„Cez víkend som mal sex s niekoľkými chlapmi. O týždeň neskôr, 1. júla, som sa začal cítiť veľmi unavený. Mal som vysokú horúčku so zimnicou a bolesťami svalov a lymfatické uzliny som mal tak opuchnuté, že mi vyčnievali dva palce z hrdla,“ tvrdí 39-ročný muž pôvodom zo Švédska.

Príznaky pokračovali výskytom typických pľuzgierov na celom tele, ktoré po čase praskali a nakoniec po nich ostala iba jazva. „Je iróniou, že jediné miesto, kde som nemal lézie, bol môj penis,“ pozastavuje sa. K ranám na koži sa pridala bolesť kostí a bolesť hlavy.

To, čo Köhna trápilo najviac, je zrejmé z nasledovných riadkov. „Moje anorektálne lézie, ktoré už boli veľmi bolestivé, sa zmenili na otvorené rany. Cítil som sa, akoby som mal tri trhliny tesne vedľa seba a bolo to úplne mučivé. Doslova som nahlas kričal, keď som išiel do kúpeľne,“ opisuje pacient, ktorý počas trápenia s kiahňami obdržal aj pozitívny test na kvapavku.

Autority vraj zlyhali

Druhou dominantnou rovinou textu sú Köhnove sťažnosti na nefungujúci zdravotnícky systém. V širokej miere opisuje nemožnosť sa zaočkovať (iba deň pred začiatkom Pridu a následných orgií), poukazuje na nedostatočné testovacie kapacity, kritizuje zlú informovanosť a prístup zo strany úradov alebo aj zle nastavenú medikamentóznu liečbu.

„Celá táto vec mi pripadá ako obrovské zlyhanie, ktoré by sa nemalo stať, najmä nie dva a pol mesiaca po vypuknutí… Poznám niekoľko ľudí, ktorí len sedia doma v agónii, pretože nedostávajú podporu, ktorú potrebujú,“ uzatvára infikovaný, pričom sa v článku nezamyslel nad prvotnými príčinami rozmachu infekcie. Teda napríklad nad promiskuitným správaním v kombinácii s análnym stykom.

Venuje sa sexuálnemu zdraviu

Paradoxom je, že posledné desaťročie sa Köhnova práca zameriavala predovšetkým na sexuálne a reprodukčné zdravie a práva. V rámci tejto agendy v jednom z klipov Nadácie otvorenej spoločnosti obhajoval legalizáciu prostitúcie. Jej trestanie vraj pracovníčkam v sexbiznise nepomáha.

„Ako mal vedieť, že je zlý nápad mať anonymný sex, zatiaľ čo sa komunitou gejov šíri odporná pohlavná choroba? Hlúpe mestské zdravotné úrady. A pokúsil sa očkovať deň predtým, bez šťastia. Aké homofóbne monštrum by čakalo, že si Sebastian počas Pride víkendu, zo všetkých víkendov, nespustí pre svoje zdravie nohavice,“ píše o kauze aj na Slovensku známy americký konzervatívec Rod Dreher.


Ďalšie články