Zelenskyj zrejme odobral občianstvo Kolomojskému, oligarchovi, ktorý mu pomohol do kresla

Ihor Kolomojskij. Foto: reprofoto YouTube Ihor Kolomojskij. Foto: reprofoto YouTube

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zrejme odobral občianstvo svojmu dlhoročnému spojencovi, oligarchovi Ihorovi Kolomojskému. Existujú najmenej dve interpretácie, prečo sa tak malo stať, pričom jedna z nich môže vyústiť až do jeho uväznenia. Miliardár sa v nedávnej minulosti vyjadril pomerne rázne v prospech Ruska.

Ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskij, kedysi považovaný za najmocnejšieho podnikateľa v tomto štáte, bol podľa niektorých ukrajinských a zahraničných médií a viacerých najvyšších predstaviteľov a politikov zbavený ukrajinského občianstva.

Informáciu priniesol portál Ukrayinska pravda s odvolaním sa na svoje zdroje z administratívy prezidenta Volodymyra Zelenského. Udialo sa tak ešte minulú stredu.

Krátko po zverejnení správy na internet unikla fotografia, ktorá sa javila ako návrh prezidentského dekrétu. Dokument z pondelka minulého týždňa odoberá ukrajinské občianstvo až desiatim ľuďom vrátane Kolomojského. Zelenského podpis však na dekréte chýba.

Okrem spomínaného Kolomojského sa na zozname nachádza aj prokremeľský poslanec Vadym Rabinovič a poslanec Ihor Vasyľkovskij, ktorý v parlamente zastupuje Zelenského stranu Sluha ľudu.

Tomu, že ide o relevantný dokument, napovedá viacero skutočností. Podľa webu Kyiv Independent ho na sociálnej sieti zdieľal aj Serhij Leshchenko, poradca náčelníka štábu prezidenta Zelenského. Leshchenko pre redakciu potvrdil, že Zelenskyj rozhodnutie skutočne podpísal.

Rovnako treba spomenúť, že podnikateľovi Hennadijovi Korbanovi, ktorého meno takisto figurovalo na zozname, už colníci medzičasom pri pokuse prekročiť ukrajinsko-poľskú hranicu zhabali pas. Korban preto apeloval na hlavu štátu, aby „nedorozumenie vyriešil“.

Problém s dvojitým občianstvom či umožnenie stíhania?

Dôvodom zavedenia takéhoto postupu bolo podľa zverejneného návrhu dvojité občianstvo vymenovaných osôb. Ak totiž ukrajinský občan získa zahraničný pas, musí prísť o svoje ukrajinské doklady, keďže štát držbu dvojitého občianstva neumožňuje. Presný proces, ktorým ukrajinský občan príde o pas, však nie je stanovený.

Web Pittsburgh Post-Gazette zároveň pripomína, že strata občianstva by bola pre oligarchu taktiež stratou ochrany pred úradmi USA, ktoré ho spájajú so stomiliónovými podvodmi a praním špinavých peňazí. Pripomeňme, že Kolomojskij sa v roku 2016 do USA aj presťahoval.

Kolomojskij je spájaný s vytunelovaním najväčšej ukrajinskej banky Privat Bank, z ktorej v prepočte zmizlo 5 a pol miliardy dolárov, čo vo veľkej miere ochromilo ekonomiku našej susednej krajiny. Za tieto peniaze si mal Kolomojskij na území Spojených štátov nakúpiť oceliarne, továrne, kancelárie a mrakodrapy.

Kto je Ihor Kolomojskij?

Kolomojskij je jedným z najznámejších a najbohatších ukrajinských oligarchov. Magazín Forbes výšku jeho majetku odhaduje na asi jednu miliardu amerických dolárov. Obchodné záujmy magnáta sú široké a siahajú od ropy a zemného plynu cez hutníctvo, bankovníctvo, finančníctvo až po masmédiá. 

Oligarcha sa v minulosti priznal, že je vlastníkom až troch pasov – ukrajinského, izraelského a cyperského. Na otázku, ako držba troch dokumentov tohto druhu zodpovedá ukrajinským zákonom, humorne odvetil, že ústava síce zakazuje dvojité občianstvo, ale nie je zakázané trojité občianstvo.

Zaujímavosťou je, že oligarcha a prezident boli považovaní za dobrých spojencov. Kolomojského mediálny holding 1+1 Media totiž v minulosti vysielal Zelenského komediálne relácie a výrazne ho propagoval ešte počas jeho hereckej dráhy aj po jej skončení.

Kolomojskij bol jedným z popredných podporovateľov revolúcie na Majdane, ktorá vyústila k zvrhnutiu relatívne proruského prezidenta Viktora Janukoviča. V prvej vojne v Donbase dokonca finančne podporoval ukrajinské dobrovoľnícke prápory.

V nedávnej minulosti však boháč otočil a podľa New York Times apeloval na zlepšenie vzťahov s Ruskom. Spojené štáty obvinil z toho, že sú ochotné bojovať s Ruskom „do posledného Ukrajinca“. Vyjadril sa tiež, že Rusi by Ukrajinu radi prijali do novej Varšavskej zmluvy a že keď budú ruské tanky umiestnené neďaleko Krakova a Varšavy, NATO sa „poserie“ a bude si „kupovať Pampers“.


Ďalšie články