Gazprom znovu kráti dodávky plynu, jeho cena rastie. Podľa Nemcov príčina nie je technická

Logo energetickej spoločnosti Gazprom. Foto: TASR/AP Logo energetickej spoločnosti Gazprom. Foto: TASR/AP

Ruský koncern Gazprom opäť obmedzuje dodávky plynu cez Nord Stream 1. Ceny zemného plynu v Európe na túto správu zareagovali prudkým nárastom. Nemci sa domnievajú, že príčina nemôže byť technická.

Gazprom v pondelok popoludní oznámil, že od stredy zníži dodávky plynu cez Nord Stream 1 na približne 20 percent jeho kapacity. Údajným dôvodom je odstávka ďalšej turbíny, ktorá má ísť na údržbu.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v nasledujúcom mesiaci na burze v Amsterdame po oznámení Gazpromu vyskočila až o 10 percent na 176 eur za megawatthodinu (MWh). Kontrakt sa o 16.55 h SELČ predával po 174,50 eura za MWh.

Od obnovenia prevádzky plynovodu po ukončení jeho údržby 21. júla boli dodávky cez Nord Stream 1 z Ruska do Nemecka stabilné, približne na úrovni 40 percent kapacity. Na tejto úrovni sa pohybovali aj pred odstávkou plynovodu. Ruský prezident Vladimir Putin však už minulý týždeň varoval, že dodávky by mohli klesnúť až na 20 percent.

Ďalšie obmedzenie dodávok plynu cez Nord Stream 1 ešte zvýši nedostatok na európskom trhu s energiami, čo opäť podporí ceny plynu. Európske vlády sa už pripravujú na krízu počas najbližšej vykurovacej sezóny.

Nemecký úrad pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) tvrdí, že neexistuje žiadna technická príčina na opätovné zníženie dodávok plynu cez Nord Stream 1. „Zobrali sme toto oznámenie na vedomie,“ uviedla neskoro popoludní hovorkyňa BNetzA v reakcii na krok ruskej firmy.

BNetzA spoločne so spolkovým ministerstvom hospodárstva a krízovým tímom pozorne monitorujú situáciu s dodávkami plynu. „Podľa našich informácií neexistuje žiaden technický dôvod na redukciu dodávok,“ priblížila hovorkyňa BNetzA.

(tasr)


Ďalšie články