Do majetku nejaké zlato, do ruky pukance a čakať. Prečo je recesia tutovka

Ilustračné foto. Pixabay.com Ilustračné foto. Pixabay.com

Súdiac podľa prepadu ceny zlata na svetových trhoch posledné týždne by človek mohol nadobudnúť pocit, že toto poistenie voči zlým ekonomickým a politickým scenárom už netreba. Obchodníci mi však hlásia zaujímavú disonanciu medzi cenou a stavom na trhu s fyzickým investičným zlatom. To vraj ide na dračku. Veľký producent ako Rakúska mincovňa má niektoré menšie investičné mince vypredané a obmedzuje predaj štandardných mincí obchodníkom. Ľudia majú zrejme pocit, že ide kríza.

Recesia je po inflačnom fláme tutovka. Záplava nových peňazí rozbehnutá centrálnymi bankami vyvolala kopu investičných, podnikateľských a spotrebných chýb. Tie sú odhalené rastúcimi cenami a rastúcimi úrokmi. Teraz príde ich likvidácia, čo sa v ekonomike prejaví ako recesia. Otázka nie je či, ale kedy. Kríza je však iné zviera. Kolabujú v nej celé sektory, čo destabilizuje finančný systém.

Čakanie na recesiu je dnes mainstream. Deutsche Bank predpovedá záporné nemecké HDP už v druhom polroku 2022, manažéri tamojších automobiliek počítajú rovno s krízou.

Meď, ktorú pre jej schopnosť predpovedať recesie ekonómovia prezývajú Dr. Copper, spolu s inými priemyselnými kovmi klesá na cene. Korigujú aj iné komodity. Ak recesia stihne prísť do ešte stále rýchlo rastúcich cien, budeme svedkami stagflácie, ktorá ešte viac vytrestá už dnes Európskou centrálnou bankou opustenú pracujúcu chudobu.

Zhoršujú sa ale aj mnohé krízové ukazovatele, ako rast úrokov na dlhopisových bezpečných prístavoch, rastúci rozdiel v úročení dlhopisov bez investičného ratingu a amerických štátnych dlhopisov, ale hlavne americká peňažná zásoba je už štvrť roka v nevídanej deflácii. To vedie k vysychajúcej dolárovej likvidite po celom svete, silnému doláru a hroziacim bankrotom. Bank for International Settlements, centrálna banka centrálnych bánk, v poslednom reporte špekuluje nad tým, ako sa vyhnúť blížiacej sa „perfektnej búrke“ z extrémneho dlhu a rastúcich úrokov. Dreva na krízový požiar v podobe zombie firiem, ktoré doteraz fungovali len vďaka zlým peniazom z centrálnej banky za absurdne nízke úroky, sa od finančnej krízy nakopilo v ekonomike až-až.

Kedy požiar vypukne, je empirická otázka, na ktorú odpoveď nik nemôže vedieť. Nie je však dôležité presne predpovedať, ale čo najlepšie prežiť. Osobné financie by mali byť nachystané aj na tento scenár. Naplniť finančnú rezervu, do majetku nejaké zlato, do ruky pukance a už len čakať.

 


Ďalšie články