Plán Bruselu obmedziť spotrebu plynu narazil. Členské štáty sa búria

Snímka obrazovky 2022-07-23 o 15.20.08 Von der Leyenová. Foto: TASR.

Požiadavka Európskej komisie, aby členské štáty EÚ už od augusta pristúpili k ráznemu zníženiu spotreby plynu, vyvolala vlnu odporu a kritiky. Španielsko oznámilo, že nemôže podporiť návrh komisie a nebude znižovať spotrebu. Portugalsko avizuje, že je rozhodne proti plánom Bruselu a žiada, aby sa prehodnotili.

Španielsko aj Portugalsko patria medzi členské štáty, ktoré nie sú závislé od dodávok ruského plynu. Surovinu nakupujú na západných trhoch. Obmedzenia v krajinách, ktoré nenakupujú ruský plyn, považujú za neprimerané. Návrh eurokomisie podľa nich nezohľadňuje rozdiely medzi členskými štátmi a ich špecifické potreby.

Portugalský minister pre energetiku vyhlásil, že je „zásadne proti návrhu“, pretože by v Portugalsku obmezil výrobu elektrickej energie z plynových elektrární. V časoch extrémneho sucha a výpadkov produkcie z vodných elektrární si Portugalsko podľa neho nemôže dovoliť tlmiť spotrebu plynu.

Podobné dôvody má aj Španielsko. Oznámilo, že návrh komisie nedokáže realizovať. „Nemôžu žiadať, aby sme sa obetovali, ak sa nás predtým nespýtali na náš názor“, povedala pre agentúru Reuters španielska ministerka pre energetiku Teresa Ribera.

Po Portugalsku a Španielsku sa očakávajú výhrady k návrhu Európskej komisie aj z Maďarska. Maďarská vláda vyhlásila stav energetickej núdze vo vlastnej réžii a vstúpila do priamych rokovaní s Ruskou federáciou o zabezpečení plynu.

Európska komisia v stredu vyzvala členské štáty, aby znížili spotrebu plynu o 15 percent v období od augusta 2022 do marca 2023. Zároveň varovala, že v prípade potreby bude na Rade presadzovať nariadenie, ktoré by znamenalo povinné zníženie spotreby plynu. Riešenie tejto otázky na európskej úrovni požaduje Nemecko, ktoré postihol výpadok zásobovania ruským plynom cez Nord Strem.

Vo štvrtok sa dodávky ruského plynu pre Nemecko obnovili, no len na časť kapacity plynovodu.

(Redakcia)


Ďalšie články