Opak Nemecka: Poľsko pripravuje zákon proti cenzúre na internete

Ilustračné foto: TASR/AP Ilustračné foto: TASR/AP

Poľská vláda predstavila návrh zákona, ktorý má bojovať proti cenzúre na sociálnych sieťach. Zároveň chce vytvoriť Výbor pre slobodu prejavu, ktorý bude mať moc prinútiť technologické korporácie obnoviť zrušené účty či príspevky.

Otázka slobody slova sa na internete stala témou úvodu roka 2021. Viaceré americké sociálne platformy napríklad permanentne či dočasne zablokovali dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Stopku od veľkých technologických korporácií nedávno dostala sociálna platforma Parler, ktorá sa profilovala ako priestor pre slobodné vyjadrovanie názorov bez cenzúry. Obľúbená bola hlavne medzi konzervatívcami a prívržencami Donalda Trumpa.

V tejto atmosfére predstavili poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro a zástupca ministra Sebastian Kaleta nový návrh zákona o slobode prejavu na internete.

Bez slobody prejavu neexistuje demokracia

„Sloboda prejavu a právo na debatu je esenciou demokracie. Ak štát negarantuje slobodu v týchto oblastiach, tak neexistuje ani demokracia,“ argumentoval minister. Poľskí občania by podľa neho mali mať garanciu slobodného prejavu aj na sociálnych sieťach, tak ako to stanovuje ústava.

To si podľa Ziobra vyžaduje novú legislatívu, ktorá bude schopná vynútiť dodržiavanie poľských zákonov a slobôd na internete. Tá doteraz v krajine neexistovala, pričom podľa ministra mali hlavné slovo súkromné spoločnosti, ktoré sa mohli samovoľne rozhodnúť, koho a čo vymažú či zablokujú.

Minister argumentoval, že ak by aj občan skrz súdny proces dokázal, že jeho príspevky neporušovali zákon, nemá žiadnu garanciu, že sociálne siete vezmú takýto výsledok v úvahu. Špecifiká navrhovanej legislatívy bližšie vysvetlil zástupca ministra Kaleta.

Podľa návrhu zákona vznikne nezávislá Rada pre slobodu prejavu, ktorá bude tvorená piatimi osobami. Tie bude voliť poľský snem pomocou trojpätinovej väčšiny. Táto organizácia bude mať právomoc preskúmať sťažnosti užívateľov sociálnych sietí v prípade, ak bude ich účet zablokovaný alebo príspevky odstránené a odvolanie sa užívateľa nepomôže.

Opak Nemcov

V prípade, že Rada pre slobodu prejavu dospeje k záveru, že došlo k cenzúre prejavu, ktorý je v súlade so zákonom, môže vyžadovať obnovenie dotknutého užívateľa alebo príspevku ako aj pokutovať technologické giganty až do výšky 50 miliónov poľských zlotých (približne 11 miliónov eur).

„Či niekoho obsah porušuje zákon by nemalo byť rozhodované cudzím, korporačným telesom,“ uviedol zástupca ministra. Prirovnal tiež poľský návrh k nemeckému modelu. Tamojšie ministerstvo spravodlivosti môže pokutovať technologické giganty – v prípade, že sociálne siete nezmažú také formy prejavu, ktoré tamojšia vláda považuje za problematické.

Poľský návrh je teda skôr opakom k nemeckému prístupu, aj keď funguje na podobnom princípe. Ziobro podotkol, že na rozdiel od Nemcov nechcú pridávať poľskému rezortu spravodlivosti dodatočné právomoci. Spomínaná Rada pre slobodu prejavu taktiež nemá mať spôsob, aby mohla vykonávať cenzúru na internete.


Ďalšie články