Bez Putina, jadrových zbraní a silného centra. V Prahe štartuje opozičné fórum, ktoré chce premeniť Rusko

mapa Predstava postputinovského Ruska podľa organizátorov. Foto: Free Nations Of Russia Forum

V Prahe sa v piatok začína konferencia ruskej opozície, na ktorej budú jej predstavitelia hovoriť o rozdrobení, respektíve decentralizovaní svojej krajiny a zbavení sa prezidenta Vladimira Putina. Popri radikálnej premene štátneho zriadenia má podľa predstáv organizátorov prísť aj k vzdaniu sa jadrového arzenálu. Podobné plány už zazneli z viacerých strán, a to aj v nedávnej minulosti. 

V českej metropole Praha sa v piatok začína konferencia Fórum slobodných národov Ruska. Ruská opozícia na nej bude hovoriť o zásadnej premene tohto najrozľahlejšieho štátu planéty v prospech malých národov a regiónov.

Organizátori podujatia v tlačovej správe uviedli, že zatiaľ čo „známi lídri“ ruskej opozície iba chcú nahradiť „zlého kremeľského cára dobrým“, ich cieľom je rovno radikálna rekonštrukcia štátneho zriadenia.

Ambíciou tejto časti opozície je, aby sa Rusko posunulo od autoritárskej krajiny k dobrovoľnej únii slobodných, nezávislých a demokratických štátov, ktoré zaistia svojim občanom slušný životný štandard. Za cieľ si kladú takzvanú dekolonizáciu, deimperializáciu alebo deputinizáciu Ruska. Na stole je aj požiadavka na zbavenie sa jadrových zbraní alebo na radikálnu ekonomickú a sociálnu reformu.

Obyvatelia sa vraj stali Putinovými rukojemníkmi

Prezident Vladimir Putin podľa nich vybudoval diktátorský systém s prosperujúcim hlavným mestom Moskvou, ktorá odčerpáva zdroje z periférií a využíva ich na uspokojenie imperiálnych ambícií. „Táto agresívna politika už viedla k najväčšej vojne v Európe za posledných 80 rokov, všetci ruskí obyvatelia Ruska sa stali rukojemníkmi,“ uviedli organizátori o vojne na Ukrajine.

V Rusku žijúce národy majú podľa kompetentných právo na politické, ekonomické a kultúrne sebaurčenie. „Ľudia si musia riadiť svoje vlastné životy a nájsť svoje miesto v medzinárodnom spoločenstve,“ napísali účastníci fóra v tlačovej správe. Novozriadené štáty by sa podľa nich mali usilovať o mierové a dobré susedské vzťahy s európskymi krajinami.

„Cieľom našej akcie je podporiť rýchle a nenásilné oslobodenie, dekolonizáciu v súčasnosti okupovaných pôvodných národov a regiónov od imperiálnej Moskvy. Sme presvedčení, že len tak je možné zaistiť dlhodobý mier v Európe, vybudovať nový systém kolektívnej bezpečnosti a vyhnúť sa jadrovej vojne, ku ktorej ruský imperializmus na čele s Putinom tlačí svet,“ povedalo pre ČTK tlačové oddelenie tejto akcie.

Prídu aktivisti aj politici

Fórum slobodných národov Ruska poskytne priestor politikom, zástupcom regiónov, tretiemu sektoru a rôznym iným odborníkom. V českom hlavnom meste by sa mal objaviť napríklad ruský exposlanec Ilja Ponomarjov, bývalý minister zahraničných vecí Ukrajiny Pavlo Klimkin alebo exilový čečenský predseda vlády Ahmed Zakajev.

Prvé fórum pod týmto názvom sa uskutočnilo v máji v poľskej Varšave. Ďalšie by zas mala hostiť litovská Klaipéda. Organizátori sa podľa vlastných slov upriamujú na tie mestá, ktoré sú známe bojom za slobodu a bojom proti diktatúre.

Živá téma?

Hoci sa vízii o rozpade Ruska na menšie geografické celky v našich končinách väčšia pozornosť nevenuje, ako Štandard minulý týždeň informoval v samostatnom texte, v niektorých kruhoch ide o pomerne populárnu myšlienku.

V rozpad tejto východnej mocnosti dúfa napríklad aj analytik Centra pre štúdium európskej politiky Anders Östlund, ktorý má na Twitteri 265-tisíc sledovateľov. „Rusko bude nahradené malými, demilitarizovanými a bezmocnými republikami, ktorých neutralita bude vpísaná do ich ústav,“ myslí si Östlund, ktorý na leto predpovedal vyhnanie Rusov z Krymu a Donbasu.

Americká helsinská komisia, ktorá je vládnym telesom monitorujúcim dodržiavanie Helsinských dohôd, v júni organizovala diskusný panel s názvom „Dekolonizácia Ruska“. Zastrešoval ho demokratický kongresman Steve Cohen, ktorý konštatoval, že Rusi v podstate kolonizovali územie, ktoré dnes ovládajú. Panel vyzval americkú vládu, aby podporovala separatistické hnutia v Rusku.

Matador americkej zahraničnej politiky Zbigniew Brzezinski sa vo svojom bestselleri Veľká šachovnica vyjadril podobne. Rusko sa podľa jeho návrhu malo pretransformovať na „voľnú konfederáciu Ruska zloženú z európskeho Ruska, Sibírskej Republiky a Ďalekovýchodnej republiky“.


Ďalšie články