Ako je to s bitcoinom a jeho energetickou efektívnosťou

Lightning Network. Ilustračné foto: Flickr.com/BTC Keychain Lightning Network. Ilustračné foto: Flickr.com/BTC Keychain

O energetickej efektívnosti bitcoinu toho bolo popísané už dosť. Podľa niektorých štúdií mal bitcoin už dávno zničiť planétu. Napríklad v decembri 2017 publicista Eric Holthaus vypočítal trojčlenkou, že do konca roka 2020 bude bitcoin používať toľko energie ako celá planéta v roku 2017. V časopise Nature Climate Change z novembra 2018 Camilo Mora et al publikovali, že „Emisie čisto z bitcoinovej ťažby zvýšia teplotu planéty o dva stupne celzia” za pár dekád.

Ľudia, ktorí s týmto prístupom nesúhlasia, volajú po podobnom spôsobe výpočtu náročnosti súčasného finančného systému, pričom ale výpočet nekonkretizujú. O to sa vo svojej publikácii z 20. apríla 2022 pokúsil Michel Khazzaka z ValueChain. Porovnáva energetickú náročnosť vydávania, distribúcie, účtovania a platieb v tradičnom finančnom systéme a v bitcoine. Zahŕňa tlač a rozvoz bankoviek a mincí, prevádzku bankových inštitúcií, bankomatov, ale nezahŕňa šeky alebo poskytovanie poistenia a pôžičiek, aby porovnával porovnateľné – vydávanie, distribúciu a používanie platobného systému.

Náročnosť klasického finančného systému vypočítal ako 4981 TWh za rok, s kapacitou 3,14 biliónov transakcií ročne. Súčasný bitcoin naproti tomu spotrebuje podľa autora iba 88,95 TWh za rok, dokáže urobiť s pomocou siete Lightning network až desaťnásobne viac transakcií ako klasický finančný systém. Aj napriek tomu, že vypočítal, že pri súčasnom počte transakcií je bitcoin na jednu transakciu neefektívny, škálovanie siete umožňuje pridať ďalšie transakcie bez toho, aby sa pridala spotreba. To nás vedie k neintuitívnemu záveru – ak chceme, aby bol bitcoin energeticky efektívnejší, stačí ho používať viac. Spotreba nenarastie a každá jednotlivá transakcia spotrebuje menej energie.


Ďalšie články