Britskí pedofili cestovali do Poľska pod zásterkou poskytovania humanitárnej pomoci utečencom

SG Príslušník poľskej pohraničnej stráže, ilustračný obrázok. Foto: Twitter/Straź Graniczna

Nie pomáhať, ale ešte viac ublížiť? Úrady Spojeného kráľovstva vo štvrtok informovali, že v prvých šiestich týždňoch od začiatku vojny odcestovalo pod zásterkou poskytovania humanitárnej pomoci do Poľska minimálne desať odsúdených britských pedofilov. Obavy zo zneužitia ukrajinských detí v táboroch sa však – možno aj pre obozretnosť poľských úradov – nenaplnili.

Takmer päť mesiacov trvajúci vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou je príležitosťou na rozvoj viacerých druhov trestnej činnosti. Do tejto širokej palety patrí aj pedofília.

Potvrdzuje to prax, o ktorej vo štvrtok informovala britská Národná kriminálna agentúra (NCA). Podľa organizácie totiž pedofili zo Spojeného kráľovstva zamierili do Poľska, kde tvrdili, že chcú pomáhať ukrajinským utečencom vrátane tisícok detí bez sprievodu.

NCA uviedla, že iba počas šiestich týždňov po ruskom vpáde na Ukrajinu pricestovalo k naším severným susedom 10 sexuálnych delikventov, pričom vzbudili obavy, že plánujú zneužiť ukrajinské deti v utečeneckých táboroch.

Všetkých desať mužov však poľské imigračné úrady a orgány činné v trestnom konaní požiadali, aby územie ich krajiny opustili. Briti zároveň pracujú na tom, aby od cesty odradili ďalších pedofilov. To, do akej miery je problém pretrvávajúci, nie je z publikovaných informácií jasné.

„Pre nás je to o tom, aby si partneri uvedomili, že títo odsúdení páchatelia sexuálnych trestných činov na deťoch sú na ich území zo zrejmých dôvodov,“ uviedol k téme hovorca NCA s tým, že bezpečnosť najmenej 5-tisíc ukrajinských detí bez sprievodu na území Poľska je prvoradá.

Úradníci Spojeného kráľovstva doplnili, že odsúdení pedofili majú oznámiť svoj register trestov krajinám, ktoré navštevujú, ale túto povinnosť vraj ignorujú. O prípade informuje viacero britských médií vrátane denníka Independent.

Uvedený problém patrí medzi „celú škálu hrozieb, ktoré vznikli alebo boli posilnené týmto konfliktom“ ukrajinskej vojny, uviedla NCA. Zahŕňajú moderné otroctvo, obchodovanie s ľuďmi a organizovanú imigračnú trestnú činnosť.

Podľa UNICEF sú v súčasnosti zo svojich domovov vyhnané až dve tretiny ukrajinských detí, pričom 200-tisíc z nich nútene transportovali do Ruska, kde niektoré z nich ponúkajú na adopciu.

Poliaci začiatkom marca krátko po vypuknutí vojny vyhlásili, že príjmu každého utečenca z Ukrajiny, aj keby ich bolo päť miliónov. Podľa posledných čísel Pohraničnej stráže (SG) svoj sľub dodržali.


Ďalšie články