Flegr: Omikron je nebezpečný ako pôvodný variant. Dúfam, že respirátory budú v sezóne natrvalo

275840595_384218846850881_4416737117586646307_n Jaroslav Flegr. Foto: Facebook

Český evolučný biológ Jaroslav Flegr pri hodnotení terajšej koronavírusovej vlny dúfa, že respirátory si budeme nasadzovať v chrípkovej sezóne aj pri podozrení na akékoľvek respiračné ochorenie už natrvalo.

Slovensko, ale aj okolité európske štáty zaznamenávajú po niekoľkomesačnej pandemickej prestávke opätovný nárast nových prípadov koronavírusu. Tie sa už v súčasnosti počítajú prevažne v tisícoch až desaťtisícoch.

Ak by epidemická situácia v našej krajine pokračovala podobne ako v Británii, analytická skupina Dáta bez pátosu predpokladá špičku v počte pozitívnych vzoriek na prelome júla a augusta.

Hoci by boli horeuvedené čísla v predošlom období dôvodom na paniku, aktuálne vyvolávajú zo strany národných vlád iba minimálnu reakciu. V platnosti preto ostávajú iba symbolické opatrenia, ktoré takmer nenarúšajú dynamiku bežného života.

„Nemá zmysel nikomu robiť hromadne testy, je to drahé a zbytočné,“ upozorňujú analytici z Dát bez pátosu a dodávajú, že ani obmedzovať športové a spoločenské podujatia či posúvať začiatok školského roka nemá zmysel. Predovšetkým vraj treba apelovať na osobnú zodpovednosť.

Dôvodov pre iný prístup je viacero, no kľúčové je predovšetkým to, že zdravotnícke systémy terajšia vlna zatiaľ neohrozuje a sú schopné ju zvládať. Pre ilustráciu, na Slovensku máme aktuálne hospitalizovaných asi 400 covidových pacientov, čo je zhruba desatina v porovnaní s najhorším obdobím. Počty úmrtí sa rátajú iba v jednotkách. Podobná situácia panuje aj v zahraničí.

Flegr: Ľudia bez imunity by sa mali očkovať okamžite

O poznanie skeptickejšie hodnotí súčasný stav a stav v blízkej budúcnosti známy český evolučný biológ Jaroslav Flegr. V minulotýždňovom rozhovore pre miestny internetový denník Forum 24 tiež konkretizoval potrebu reakcie naň.

Profesor síce vraví, že panikáriť nie je na mieste a že väčšina z nás už prekonaním ochorenia a absolvovaním očkovania získala imunitu proti ťažkému priebehu covidu, no stáť vraj netreba ani o ľahší priebeh. Aj ten totiž údajne môže mať dopad na zdravie a mentálnu výkonnosť.

„Kto nie je očkovaný a zatiaľ nákazu ani neprekonal, ten by sa mal nechať okamžite zaočkovať. Nečakať až do jesene. Málo sa to vie, ale pre ľudí bez imunity je omikron a jeho varianty rovnako nebezpečný ako pôvodný wuhanský variant…,“ povedal.

Na rozdiel od Dát bez pátosu, ktoré sú kritické voči necielenej plošnej diagnostike, navrhuje vypísať súťaž na hromadné a lacné PCR testovanie za v prepočte asi 6 eur. V dôsledku tohto opatrenia by sa vraj podarilo zastaviť silnú epidemickú vlnu a laboratória by vraj na ňom dokázali primerane zarobiť.

Respirátory natrvalo?

Biológ okrem testovania a očkovania volá v zimnej vlne aj po zavedení systému práce z domu či obmedzení hromadných podujatí. „A dúfam, že podobne ako v mnohých ľudnatých ázijských krajinách si ich (respirátory) budeme nasadzovať v chrípkovej sezóne aj pri podozrení na akékoľvek respiračné ochorenie už trvalo. Predovšetkým z ohľaduplnosti k nášmu okoliu, ale aj ako účinný prostriedok vlastnej ochrany pred nákazou,“ nádeja sa.

Ochranu dýchacích ciest považuje za istých podmienok za dlhodobú záležitosť aj časť slovenských odborníkov. „Rúška budeme potrebovať ešte ďalších 50 rokov. Nebudeme ich potrebovať celý rok. Bude stačiť, keď ich budeme mať v lietadle, na hromadných podujatiach a tak ďalej,“ povedal vlani infektológ Vladimír Krčméry.

Flegr sa v minulosti zviditeľnil napríklad tvrdením, že v jeho krajine bude na covid na jeseň roku 2020 umierať až tisíc ľudí denne. Neskôr uviedol, že tento chybný odhad neľutuje, vyriekol by ho znova a bránil sa slovami, že ním pomohol zachrániť množstvo životov.


Ďalšie články