Putin je úplne zdravý, neexistujú informácie o jeho chorobe, tvrdí šéf CIA

Šéf CIA William Burns. Foto: TASR/AP Šéf CIA William Burns. Foto: TASR/AP

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby CIA William Burns poprel, že by sa ruský prezident Vladimir Putin nachádzal v zlom stave a podľa jeho poznatkov je úplne zdravý. Vyjadrenie prichádza po sérii špekulácií o politikovej duševnej aj fyzickej kondícii.

Neexistujú žiadne informácie, ktoré by potvrdzovali dohady o tom, že ruský prezident Vladimir Putin by bol labilný alebo sa nachádzal v zlom zdravotnom stave, uviedol riaditeľ CIA William Burns.

„O zdravotnom stave prezidenta Putina koluje veľa klebiet ale pokiaľ vieme, je úplne zdravý,“ povedal Burns na bezpečnostnom fóre Aspen v Colorade. Burns navyše žartoval, že šéf Kremľa sa zdá byť až príliš zdravý.

Burns, ktorý svojho času pôsobil ako americký veľvyslanec v Moskve, však tvrdí, že v prípade otázky Putinovho zdravotného stavu nejde o formálny verdikt spravodajských služieb. O jeho slovách informuje BBC.

Naposledy malo ísť o rakovinu

Špekulácie o kondícii ruského štátnika sa v nezanedbateľnom množstve objavujú prakticky od začiatku agresie proti Ukrajine, no výnimočné neboli ani pred ňou. Nepotvrdených dohadov je už toľko, že svetové médiá prinášajú ich zoznamy.

Putin mal napríklad mať vážne problémy s chrbticou, nekonkretizované neliečiteľné ochorenie, Parkinsonovu chorobu alebo hneď niekoľko rozličných druhov rakoviny. Prehnane sa má tiež báť koronavírusu alebo otravy.

Lavrov: Príčetní ľudia chorobu nemôžu vidieť

Moskva správy o podlomenom zdraví prezidenta permanentne popiera alebo zľahčuje. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na prelome mája a júna počas interview pre francúzsku televíznu stanicu TF1 povedal, že „príčetní ľudia môžu u tohto človeka vidieť príznaky nejakého druhu choroby“.

Lavrov dodal, že Putin, ktorý bude mať v októbri 70 rokov, sa objavuje na verejnosti „každý deň“. „Nechávam to na svedomí ľudí, ktorí šíria takéto fámy,“ skonštatoval toho času minister.

Pravdou však je, že Putinovo zdravie a súkromný život sú v jeho domovskej krajine nedotknuteľnými témami a takmer nikdy sa o nich verejne nediskutuje.

(tod/tasr)


Ďalšie články