Cez plynovod Nord Stream 1 boli obnovené dodávky plynu z Ruska

robotník telefonovanie potrubie rúra Plynovod, ilustračné foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Dodávky plynu z Ruska do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1 sa vo štvrtok obnovili po 10-dňovej údržbe. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters.

Plyn opäť tečie, uviedol pre nemeckú DPA hovorca firmy Nord Stream AG, ktorá prevádzkuje plynovod. To zmenšilo obavy z predĺženia odstávky plynovodu. Úplné obnovenie toku plynu bude trvať niekoľko hodín.

Plynovod Nord Stream 1 bol uzavretý od 11. júla z dôvodu pravidelnej údržby.

Uprostred rastúceho napätia v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa európski predstavitelia obávali, že Moskva už plynovod, ktorý je hlavnou trasou dodávok ruského plynu do Nemecka, znova neotvorí.

Podľa hovorcu Nord Stream AG by sa cez plynovod mali opäť transportovať približne rovnaké objemy ako pred jeho odstávkou, teda asi 67 miliónov kubických metrov denne, čo zodpovedá vyťaženosti na asi 40 % maximálnej kapacity.

Ohlásené objemy sa však môžu v priebehu dňa ešte zmeniť. Podľa šéfa Spolkového úradu pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) Klausa Müllera sa to stalo aj v stredu, keď ruský koncern Gazprom zmenil rezerváciu kapacity a znížil predtým ohlásený objem.

Podľa hovorcu rakúskeho energetického koncernu OMV, Gazprom signalizoval, že vo štvrtok dodá približne 50 % dohodnutých objemov, čo sú približne úrovne spred začiatku údržby.

(tasr)


Ďalšie články