Chmelára vyhodili z policajnej akadémie

Eduard Chmelár Eduard Chmelár. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Vysokoškolského pedagóga, bývalého prezidentského kandidáta a zakladateľa hnutia Socialisti.sk Eduarda Chmelára vyhodili z Akadémie policajného zboru SR, kde prednášal. Chmelár patrí k tvrdým kritikom súčasnej vlády.

Hnutie Socialisti.sk, ktoré Chmelár založil a neúspešne viedol do parlamentných volieb, na svojom facebookovom profile v pondelok (18.01.) ráno informovalo, že pedagóga prepustili.

Oficiálnym dôvodom, pre ktorý mali Chmelára prepustiť, bolo znižovanie počtu pracovných miest z dôvodu pandémie. „Ale je do očí bijúce, že nebol prepustený žiadny nekvalifikovaný pracovník, ale najväčší odborník na medzinárodnú bezpečnosť a dejiny štátu a práva, akého na tejto vysokej škole mali a ktorý sa tešil veľkému záujmu študentov,“ konštatuje Chmelárom založené hnutie v stanovisku.

Podľa toho, čo píšu Socialisti.sk na sociálnej sieti, mal byť Chmelár prepustený na základe priameho pokynu z ministerstva vnútra. To vedie nominant hnutia OĽaNO Roman Mikulec a práve OĽaNO, ale najmä jeho predsedu a premiéra Igora Matoviča Chmelár v uplynulých mesiacoch ostro kritizoval.

Ministerstvo: Útoky založené na klamstvách

O stanovisko Štandard požiadal ministerstvo vnútra. Hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov v odpovedi uviedol, že rezort považuje tvrdenia za nešťastné a ostro sa voči nim ohradzuje.

„V civilizovanej spoločnosti je neprijateľné uchyľovať sa k útokom založeným na klamstvách, subjektívnej a navyše selektívnej realite, ktorá ma jediný cieľ, vlastný prospech a snahu o vzbudenie hnevu v spoločnosti,“ uviedol Lazarov pre Štandard.  
 
Na Akadémii Policajného zboru SR mal Chmelár podľa ministerstva vnútra na základe zákona o vysokých školách zmluvu na dobu určitú, tak ako každý vysokoškolský civilný pedagóg. „Akadémia postupuje výlučne v súlade so zákonom a pán Chmelár nie je výnimkou. Po niekoľkých rokoch mu zmluva na Akadémii prirodzene končí,“ vysvetlil rezort vnútra.

Kritika vlády

Len pol hodinu pred tým, ako ľavicové hnutie informovalo o Chmelárovom prepustení z Akadémie policajného zboru, zverejnil analytik na svojom oficiálnom facebookovom profile ďalší tvrdý komentár smerovaný proti Matovičovi.

„Po včerajšej tlačovej konferencii musel už aj ten posledný hlupák pochopiť, že nám vládne nebezpečný despota, ktorého nikto nevie zastaviť. Celý týždeň, deň čo deň zasadala vláda len preto, aby Igor Matovič zlomil odpor koaličných partnerov nesúhlasiacich s celoplošným testovaním,“ napísal Chmelár.

Nedá sa dokázať, že by pedagóg dostal výpoveď na základe svojich názorov, Chmelárom založení socialisti však krok kritizujú ako nový druh normalizácie

Expolitik

Chmelár takmer prišiel o miesto už pred tromi rokmi, keď niektoré médiá spochybňovali jeho pôsobenie na Akadémii policajného zboru za to, že je odporcom zbrojenia a NATO.

Podľa hnutia Socialisti.sk sa Chmelárovi stalo osudným jeho mimoriadne ostré vystúpenie proti vláde v rozhovore na TA3 a jeho výzva k občianskej neposlušnosti.

Chmelárovi Socialisti.sk v minulých parlamentných voľbách v roku 2020 získali asi pol percenta hlasov a nedostali sa tak do parlamentu. Chmelár kandidoval aj v prezidentských voľbách v roku 2019, kedy mu svoj hlas odovzdali takmer 3 percentá voličov.


Ďalšie články