Moskva sa snaží obísť dolár, indické rafinérie zaplatili za ropu v dirhamoch

dubai-g0ab4cc5b4_1920 Dirham, mena Spojených arabských emirátov. Foto: Pixabay

Dve indické rafinérie nezaplatili na žiadosť Moskvy za dodávky ropy v dolároch, ale dirhamoch, mene Spojených arabských emirátov. Podobných prípadov môže časom pribúdať.

Moskva sa po postupnom odstrihávaní množstva odberateľov snaží predávať ropu, kde sa dá. Veľké objemy prúdia najmä do Číny a Indie. V Indii sa Rusko dokonca dostalo na druhú priečku v rebríčku najväčších dodávateľov tejto komodity, a predbehlo tak Saudskú Arábiu.

Doteraz sa platby za ruskú ropu uskutočňovali v amerických dolároch. Najnovšie sa však objavili informácie o tom, že najmenej dve indické rafinérie zaplatili za dodávky ropy v dirhamoch, oficiálnej mene Spojených arabských emirátov. So správou prišla agentúra Reuters, ktorá ďalej uvádza, že čoskoro by mohlo byť takýchto prípadov viac, keďže sprostredkovateľské firmy, ako Everest Energy a Coral Energy, s ktorými obchoduje ruský ropný gigant Rosneft, začali žiadať platby v dirhamoch až tento mesiac.

Faktúra, ktorú agentúra Reuters videla, odhalila, že indická rafinéria bola požiadaná, aby zaplatila za dodávky v dirhamoch, hoci suma bola najprv vypočítaná v dolároch. Platba v dirhamoch bola vykonaná v prospech Gazprombank prostredníctvom Mashreq Bank, jej príslušnej banky v Dubaji.

Sergej Lavrov ešte v apríli uviedol, že Rusko chce zvýšiť používanie nezápadných mien v obchode s krajinami, ako je India, pripomína agentúra. Vyzerá to teda tak, že Moskva sa týmto spôsobom snaží zmierniť vplyv západných sankcií. Dolár je totiž hlavnou menou medzinárodného obchodu, najmä v prípade komodít, ako je ropa. To zároveň poskytuje USA politický a finančný vplyv, a Rusko sa preto snaží obchodovať v alternatívnych menách.

Podobné snahy bolo pritom možné pozorovať ešte v marci. Vtedy začiatkom mesiaca Rusko a India rokovali o oživení menového paktu z čias studenej vojny. Mechanizmus rupie a rubľa by umožnil týmto štátom obchodovať bez použitia amerických dolárov.

https://standard.sk/192671/koniec-dominancie-dolara-na-menovom-trhu-zatial-menej-pravdepodobne/

Ďalšie články