Znudená Číňanka v domácnosti vyše dekádu písala vymyslené články o ruskej histórii. Na Wikipédii vytvorila unikátny minisvet

Káva a laptop. Ilustračný obrázok. Foto. Flickr.com/David Stewart Káva a laptop. Ilustračný obrázok. Foto. Flickr.com/David Stewart

Čínska žena roky písala na Wikipédii vymyslenú históriu. Témou jej textov boli najmä ruské dejiny, pričom za vyše desať rokov o nich vytvorila viac ako 200 falošných článkov. Jeden z nich mal dĺžku krátkeho románu. Hoax odhalil až náhodný objav.

Na vymyslené články prednedávnom pri potulkách internetom narazil čínsky autor románov Yifan. Snažil sa nájsť inšpiráciu pre svoju novú knihu. Vtedy ani len netušil, že v skutočnosti narazil na sofistikovaný fiktívny svet, za ktorého zrodom stojí používateľka pod menom Zhemao.

Článok Strieborná baňa Kashin napríklad hovorí o objave striebornej bane ruskými roľníkmi v roku 1344. Obsiahlo sa v ňom píše o štyridsiatich tisícoch otrokov a slobodných ľudí, ktorí v nej pracovali. Baňa predstavovala nevšedný zdroj bohatstva pre ruské kniežatstvo Tver v 14. a 15. storočí a pre nasledujúce režimy. Je v ňom do detailov opísaná štruktúra bane či geologické zloženie pôdy. V texte sa nachádzal dokonca opis procesu rafinácie.

Materiál, ktorý Yifan našiel, považoval za zaujímavý námet pre svoje dielo. „Články boli také bohaté na detaily, že zahanbili anglickú a ruskú verziu,“ pochválil príspevky. Pravosť informácií nevedel ale nijako overiť, tak sa rozhodol o ňom diskutovať na internete. Diskusia na portáli Zhihu (čínsky ekivivalent Quory) zarezonovala až tak, že sa mnohí prispievatelia do Wikipédie a iní dobrovoľníci podujali preskúmať tvorbu dotyčnej ženy. Odhalili podľa ich slov dych berúce imaginárne dejiny vynachádzavo osadené do stredovekej ruskej histórie. Vykúzlené neexistujúce štáty, bitky či aristokratov.

Autorka tejto alternatívnej histórie najprv začala s prekladaním textov pomocou aplikácie, no neskôr si začala informácie vymýšľať. Kuriozitou je, že ide o ženu v domácnosti, ktorá podľa vlastných slov nevie ani po rusky, ani po anglicky.

Aby jej diela vytvárali dojem dôveryhodnosti, vytvorila si profil, kde sa prezentovala ako dcéra čínskej diplomatky vyslanej do Moskvy, ktorá sa vydala za Rusa. Uviedla aj falošné tituly, pričom jeden z nich mal byť doktorát zo svetovej histórie z Moskovskej štátnej univerzity. Používala aj techniky, v ktorých sa miešalo skutočné s vymysleným. Správnou citačnou technikou zdrojovala skutočné knihy, ale aj tie neexistujúce. Do každého výmyslu sa snažila primiešať kúsok pravdy. Nakreslila dokonca vlastné historické mapy.

O presvedčivosti jej textov svedčí aj to, že celé roky ju nikto neodhalil. Používateľka Zhemao od roku 2010 nielenže napísala niekoľko miliónov slov a vyprodukovala rozsiahle texty, ale ich aj navzájom prepletala, aby vytvorila dojem, že čitateľ sa preklikol na relevantný zdroj. Spôsob fungovania Wikipédie a jej overovania textov poznala natoľko dobre, že ho vedela oklamať.

„Obsah, ktorý napísala, má vysokú kvalitu a záznamy boli vzájomne prepojené, čím vznikol systém, ktorý môže existovať sám osebe,“ povedal pre VICE World News skúsený čínsky wikipédista John Yip s tým, že vynašla nový spôsob, ako podkopať Wikipédiu. Texty predstavujú doteraz najzložitejšiu a najprepracovanejšiu mozaiku hoaxov na čínskej Wikipédii. Jeden článok o deportáciách Číňanov v Sovietskom zväze bol tak dobre napísaný, že sa dostal do odporúčaných článkov a bol preložený do viacerých jazykov.

Ospravedlnenie a trvalý zákaz na Wikipédii

Po odhalení pravdy dostala Zhemao od Wikipédie trvalý zákaz na stránke publikovať, pričom takmer celá jej práca z nej zmizla. Wikipédia má na svojom portáli po odhalení osobitný článok, v ktorom priznáva, že incident podkopal jej dôveryhodnosť.

Autorka sa po odhalení v osobitnom liste napokon ospravedlnila. Uviedla, že je len obyčajnou ženou s ukončenou strednou školou a prácu nemá. Jej manžel trávil väčšinu času v práci a ona zatiaľ z nudy písala texty, keďže priateľov nemala nablízku. „Moje súčasné znalosti mi na živobytie nestačia, takže sa v budúcnosti vyučím remeslu. Budem poctivo pracovať a už nebudem tvoriť takéto nezmyselné veci,“ píše v liste.

Mnohí diskutéri, ale aj dobrovoľní editori však boli z jej tvorby ohromení. Niektorí ju otvorene označujú za talent a argumentujú, že uplatnenie by si pri písaní určite našla.


Ďalšie články