Biden v Saudskej Arábii zlyhal. Krajina nakupuje lacnú ruskú ropu a tú svoju draho predáva

Mohammed bin Salmán, korunný princ Saudskej Arábie. Foto: TASR/AP Mohammed bin Salmán, korunný princ Saudskej Arábie. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia, najväčší vývozca ropy, importovala v druhom štvrťroku dvojnásobný objem spracovanej ruskej ropy. Dovážaný vykurovací olej je v kráľovstve využívaný v elektrárňach na tvorbu energie potrebnej na prevádzku chladiacich zariadení a klimatizácií počas horúcich letných dní. Saudskoarabi tak šetria vlastnú nerafinovanú ropu, ktorej ostáva viac na predaj do zahraničia za vyššie ceny.

O lacnú ruskú ropu majú na svetových trhoch záujem viaceré štáty. Už pred uvalením embarga na ropu z Ruska zo strany EÚ sa enormne zvýšil objem ruských dodávok do Indie a už teraz je dovezené množstvo ropy niekoľkonásobne vyššie ako za celý minulý rok. Ruská ropa však smeruje aj do krajín, kde je tejto komodity dostatok. Napríklad do Saudskej Arábie.

Saudská Arábia, najväčší svetový vývozca ropy, v druhom štvrťroku viac ako zdvojnásobila dovoz vykurovacieho oleja z Ruska, informuje Reuters. Z údajov, ktoré agentúra získala prostredníctvom sledovania lodí Refinitiv Eikon, vyplynulo, že toto kráľovstvo doviezlo z Ruska v období od apríla do júna tohto roka cez ruské a estónske prístavy 647-tisíc ton (48-tisíc barelov denne) vykurovacieho oleja. To bolo viac ako 320-tisíc ton v rovnakom období pred rokom. Za celý rok 2021 sa pritom do krajiny doviezlo 1,05 milióna ton ruského vykurovacieho oleja.

Saudská Arábia už niekoľko rokov takto dováža ruský vykurovací olej. Sú ním totiž zásobované elektrárne, ktoré majú veľký odber elektriny počas extrémnych letných horúčav, kedy sa naplno využíva klimatizácia. Kráľovstvu tak vďaka zvýšeniu dovozu lacnej spracovanej komodity zostáva viac nerafinovanej ropy, ktorú môže predávať na medzinárodných trhoch za vyššie ceny.

Medzi Rijádom a Washingtonom už dlhšie panujú napäté vzťahy a táto správa prišla práve v čase návštevy Saudskej Arábie prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom. Ten pricestoval do kráľovstva s očakávaním, že Saudská Arábia podnikne kroky na zvýšenie produkcie a dodávok ropy.

Biden pritom v minulosti sľúbil, že Saudská Arábia sa stane vyvrheľom po vražde novinára Džamála Chášukdžího, ktorú podľa záverov CIA nariadil samotný korunný princ Mohammed bin Salmán.

Biden sa nedávnou návštevou pokúsil o zmiernenie viac ako 9-percentnej inflácie, s ktorou Američania zápasia. Po stretnutí s korunným princom vyjadril svoje očakávanie, že Saudská Arábia v nasledujúcich týždňoch podnikne ďalšie kroky na zvýšenie dodávok ropy. Dodal, že americkí spotrebitelia by mohli pocítiť účinky jeho návštevy v kráľovstve bohatom na ropu na benzínových pumpách o niekoľko týždňov.

Saudský predstaviteľ však po stretnutí opätovne potvrdil postoj kráľovstva k ťažbe, pričom uviedol, že o nej sa rozhodne na základe dopytu. „Ropa nie je politická zbraň, ropa nie je tank,“ povedal štátny minister zahraničných vecí Adel al-Džubajr. „Nemôžete ju na niekoho namieriť a vystreliť. Ropa je tovar.“


Ďalšie články