Unikla správa z Bruselu. Nedostatok plynu? Plánom B je uhlie, jadro, odstavenie výrob a šetrenie pri vykurovaní

uho¾ná elektráreò Para stúpa z chladiacich veží hnedouhoľnej elektrárne v nemeckom Puheime 20. júna 2022. Nemecko sa v dôsledku energetickej krízy rozhodlo pre výrobu elektriny z uhlia. Foto: TASR/AP

Európska komisia a jej predstavitelia si uvedomujú, že sa pre pravdepodobný nedostatok plynu v nasledujúcich mesiacoch energetickej kríze zrejme nevyhneme. V snahe aspoň čiastočne vylúčiť jej dôsledky prichádza Komisia s návrhmi na šetrenie, ale aj s ďalšími riešeniami, ktoré sa priaznivcom zelenej transformácie nebudú až tak páčiť.

Brusel naďalej predpokladá, že Moskva bude znižovať dodávky plynu do Európy alebo ich možno úplne zastaví. Doterajšie informácie z Kremľa naznačujú, že to tak môže byť. Spoločenstvo najmä očakáva, ako sa vyvinie situácia po odstávke plynovodu Nord Stream 1. Únia chce pritom sankcie voči Kremľu po ich šiestom balíčku stále ešte viac sprísňovať, podľa posledných informácií by sa však na zemný plyn vzťahovať nemali.

Očakáva sa, že eurokomisári čoskoro vyrukujú s interne dohodnutou verziou opatrení a odporúčaní, ktorými chcú reagovať na pravdepodobnú energetickú krízu. Medzičasom totiž eurokomisii unikol koncept dokumentu pod názvom „Plán na zníženie dopytu po plyne“, do ktorého mali možnosť nahliadnuť noviny Financial Times.

Hoci nejde o finálnu verziu, čo-to prezradil.

Brusel od členských štátov Únie chce, aby škrtili vykurovanie plynom a priemyselným odvetviam od neho závislých kompenzovali obmedzenie jeho spotreby. Stimuly majú štáty poskytnúť firmám, ktoré plyn nakupujú na základe dlhodobých zmlúv. Odvetvia priemyslu, ktoré sú energeticky príliš náročné, navrhuje dokument utlmiť. Štáty EÚ ďalej vyzýva, aby prešli na obnoviteľné zdroje energie.

Zaujímavou časťou je reštart uhoľných tepelných elektrárni, od ktorých v súčasnosti Komisia očakáva suplovanie energetických výpadkov pre nedostatok ruského plynu. Predtým ich otvorene kritizovala a svojimi zelenými politikami odsudzovala na zánik. Dnes ich opätovné uvedenie do prevádzky chce urýchliť tým, že nateraz potlačí svoje ambiciózne emisné ciele – v pláne sa hovorí o ich vyňatí z cieľov na priemyselné emisie. Jeho tvorcovia si uvedomujú dôležitosť ruského plynu a dôsledky vyplývajúce z prípadných strát jeho dodávok.

Krajiny, ktoré mali v pláne odstaviť jadrové elektrárne, Brusel žiada, aby plánované odstávky odložili. Členským štátom ďalej navrhuje, aby obmedzili vykurovanie vo verejných budovách na 19 stupňov Celzia a klimatizáciami nech udržiavajú teplotu nad 25 stupňov Celzia.

Po členoch Únie chce, aby sa pustili do informačných kampaní na podporu spôsobov šetrenia energiami. Má spočívať v masívnom propagovaní alternatívnych a obnoviteľných zdrojov energie a ich zavádzaní do praxe.

https://standard.sk/226683/rusi-nemci-a-plyn-je-to-hra-na-macku-a-mys/

Noviny citujú nemenovaného diplomata EÚ, ktorý tvrdí, že „v pláne nie je žiadne veľké opatrenie a domnieva sa, že by plán mohol v každej krajine fungovať“. Samotná Európska komisia odmietla komentovať informácie zverejnené v koncepte plánu a neposkytla ani žiadne ďalšie detaily. Tie by mali eurokomisári priniesť počas nasledujúceho týždňa.


Ďalšie články