Európska únia plánuje vybudovať bunker v sídle Rady. Chce ho využiť na tajné rokovania

Foto: TASR/AP Foto: TASR/AP

Európska únia v rámci zabezpečenia proti kybernetickým útokom plánuje zriadiť bunker pre stovku ľudí, ktorý im poskytne komfort a súkromie. Stáť má osem miliónov eur.

Európska únia chce v sídle Európskej rady vybudovať superbezpečný bunker. Osemmiliónová investícia do izolovaného priestoru s kapacitou sto ľudí určeného na tajné rokovania je súčasťou rozsiahlejších riešení EÚ v boji proti špionáži a únikom informácií. Informoval o nej server Politico.

Bezpečnostné opatrenia prichádzajú v reakcii na pokusy o hekerské útoky, ako aj špionáž a úniky tajných dokumentov. Medzi ostatné návrhy na zvýšenie bezpečnosti patrí napríklad aj spustenie satelitnej siete na zhromažďovanie komunikáce v rámci Únie.

“Je čas na veľký kyberbezpečnostný reset,” uviedol člen Európskeho parlamentu Bart Groothius. Skúsenosti v tejto oblasti získal ešte na holandskom ministerstve obrany. V súčastnosti apeluje na prehodnotenie infraštruktúry, keďže podľa neho počet útokov neustále stúpa.

Izolovaná miestnosť v priestore, kde sa pohybujú špičkoví politici a diplomati zo všetkých členských krajín Európskej únie, má “zmierniť riziko vyzradenia kompromitujúcich vyjadrení”.

Bunker vybudovaný v štýle filmov o Jamesovi Bondovi má zároveň poskytovať “zodpovedajúci komfort VIP ľuďom”, píše Politico.


Ďalšie články