Vojna sa začala, odkazujú holandskí farmári. Chystajú celoštátnu blokádu dopravy

polici Foto: Holandská polícia

Horiace balíky sena, streľba na traktor a blokovanie distribučných centier. Reakcia holandských farmárov na agresívnu zelenú politiku má vyvrcholiť zastavením dopravy v celej krajine.

Konflikt medzi holandskou vládou a miestnymi farmármi ani po niekoľkých týždňoch neustáva. Súčasťou masívnych protestov farmárov vyprovokovaných agresívnou zelenou politikou je aj celoštátna blokáda dopravy naplánovaná na piatok o 15:00, ako uvádza portál Irish Farmers Journal.

Symbolická akcia, počas ktorej nespokojní farmári plánujú zastaviť dopravu v celom Holandsku, potrvá pätnásť minút. Už predtým sa začali na sociálnych sieťach objavovať početné zábery ukazujúce blokádu diaľníc konvojmi traktorov či horiace stohy sena. Protestnú atmosféru dopĺňajú aj transparenty s nápisom “Vojna sa začala”. Výnimkou nie sú ani veľké kolóny traktorov a ďalšej poľnohospodárskej techniky, ktoré sa nápadne podobali takzvaným kanadským Konvojom slobody.

Ako píše Echo24, v súvislosti a protestami sa objavilo aj viacero falošných informácií. Patria medzi ne napríklad snímky z historicky najväčšieho holandského farmárskeho protestu z roku 2019, ktoré sú vydávané za súčasné protesty. Chybná sa tiež ukázala informácia, že si protestujúci farmári zaobstarali tank na blokovanie dopravy, alebo že sa k ich protestu pridali holandskí hasiči.

Poľnohospodárom sa v priebehu uplynulých týždňov podarilo zablokovať niekoľko distribučných centier či letísk, čomu Štandard v nedávnej minulosti venoval osobitný článok. Dôsledkom toho začali po internete kolovať fotografie prázdnych regálov v obchodoch, ktoré nemôžu byť zásobované. Polícia sa uchýlila k použitiu slzného plynu a streľbe na traktor.

Búrlivú reakciu farmárov vyvolal holandský predseda vlády Mark Rutte a jeho takzvaný plán pre dusík. Na jeho základe by totiž prišlo k likvidácii zhruba až 30 percent stád hovädzieho dobytka už do roku 2030 a v niektorých oblastiach dokonca až k úplnému zákazu chovu zvierat. Hospodárom dotknutým týmto plánom vláda odporučila “rekvalifikovať sa”.

Devastačný zámer holandskej garnitúry tak vyhnal do ulíc desatťisíce farmárov. Rutteho kabinet si plán prichádzajúci v čase potravinovej neistoty obhajuje tým, že poľnohospodári využívajú neekologické hnojeni, ktoré škodí prírode.

https://standard.sk/225095/strelba-zatykanie-aj-blokovanie-letisk-v-holandsku-pre-likvidacnu-zelenu-politiku-protestuju-tisice-farmarov/

Ďalšie články