Zastavte Matoviča

premiér Igor Matoviè Foto: Martin Baumann/TASR

Ľudí konflikt Matoviča so Sulíkom unavuje a nechcú, aby premiér odvolal predsedu SaS. Vyplýva z toho jednoduchá vec.

Ešte nie je ani rok od volieb a Igorovi Matovičovi sa podarila nevídaná vec. A voliči v tom, zdá sa, majú jasno. Až 44 percent všetkých opýtaných je unavených zo sporov Matoviča so Sulíkom.

Tento spor otravuje voličov naprieč spektrom, najviac prekáža voličom Sme rodina, najmenej – niet sa čomu čudovať – voličom Petra Pellegriniho. Unavuje to aj vyše 40 percent voličov OĽaNO, vyplýva to z exkluzívneho prieskumu denníka Štandard.

Iba šesť percent opýtaných považuje vyhodenie Sulíka z vlády za riešenie. Aj medzi voličmi Igora Matoviča, ktorý tento spor po celý čas hrotí, si to myslí iba každý šiesty volič. Ani Matovičovi sympatizanti nechcú vládu bez Sulíka.

Je to jednoduché: Ak si ľudia myslia, že riešením nie je vyhodenie Sulíka z vlády a ak im tieto konflikty vadia, odkazujú Igorovi Matovičovi, že chyba je v zdroji. A nielen jemu, odkazujú to jeho ministrom, poslancom, celému jeho politickému okoliu. Najmenej si túto zmenu želajú voliči Hlasu. Aj to je jasný odkaz.

Zdrojom týchto konfliktov je práve Igor Matovič. On začal ponižovať Sulíka, dávať mu domáce úlohy, porovnávať ho so svojou nedospelou dcérou, počítať mŕtvych, za ktorých údajne nesie zodpovednosť, nakúpené testy neboli dobré ani pre psa, nedá sa s ním vládnuť, je idiot a mal by podať demisiu.

Richard Sulík to ignoruje. Horšie je, že občas toho ignoruje viac. Od zasadnutí vlády po integritu toho, čo hovorí na vláde a čo v médiách. A to nejde.

Nebyť Matovičových útokov, Sulíka by to oslabovalo. Lenže Matovič je Matovič.

František Mikloško jeho metódy nedávno prirovnal k Vladimírovi Mečiarovi. Ale ono je to ešte horšie, pretože Mečiar takéto spôsoby používal najmä voči opozícii, zvlášť KDH. Voči partnerom v koalícii tak robil na začiatku, keď nestál na čele strany, od VPN ešte len smeroval k HZDS. Matovič má stranu aj vládu plne pod kontrolou. A napriek tomu všetko stavia na hranu noža.

Práve to je ten problém. Matovič sa správa monokraticky, rozhoduje sám, od ostatných čaká, že servilne zrazia podpätky. Akoby mal šiesty zmysel na všetko a všetkých. Na Sulíka obzvlášť. Až 44 percent ľudí a 42 percent jeho voličov to však unavuje.

Ešte nie je ani rok od volieb a už sa mu podarilo vyvolať niečo, čo jeho predchodcom Mečiarovi, Ficovi aj Dzurindovi trvalo celé roky. Neuveriteľný príbeh.

Ak sa má niečo zmeniť, nebude to Matovič. Politici na vrchole moci sa nemenia, ak predsa, tak k horšiemu. Otvoriť ústa by mali tí, ktorí doteraz mlčia. Oni na tento vývoj politicky doplatia najviac.

Týka sa to všetkých, liberálov, establišmenťákov bez názoru, aj kresťanov. Tí poslední sú na najlepšej ceste napodobniť KDH. Ak sa budú správať ako doteraz, budú zbytoční, rovnako ako sa stalo zbytočným KDH. Koho to asi bude vina?


Ďalšie články