Západ varuje pred pašovaním zbraní z Ukrajiny. Kyjev hovorí o ruskej propagande

14. deò ruskej invázie na Ukrajine Príslušník ukrajinskej armády nesie protitankovú zbraň NLAW. Foto: TASR/AP

Členské štáty EÚ a NATO naliehajú na Ukrajinu, aby dôkladnejšie sledovala zbrane, ktoré jej poskytli v rámci pomoci vo vojne s Ruskom. Panuje totiž znepokojenie, že sa vďaka pašerákom vrátia cez čierny trh na Západ. Ukrajina ale podobné obavy označuje za ruskú propagandu.

Pre obavy, že sa zbrane poskytnuté Ukrajine ocitnú na európskom čiernom trhu, diskutujú viaceré západné štáty s Ukrajinou o novom monitorovacom systéme na ich sledovanie.

Od začiatku ruskej invázie poskytli západné štáty vrátane Slovenska Ukrajine množstvo výzbroje. Slovensko okrem iného poskytlo napríklad systém protivzdušnej obrany S-300, Kyjevu predalo aj samohybné húfnice Zuzana 2.

Západné štáty však nemajú o svojich zbraniach, po tom čo opustia územie NATO, dostatočný prehľad. „Zbrane sa vozia na juh Poľska. Prevezú sa na hranicu, rozdelia sa medzi dodávky, kamióny, niekedy aj súkromné ​​autá. Od tej chvíle nevieme, kde sa zbrane presne nachádzajú a nemáme potuchy, kam mieria, ani či zostávajú na Ukrajine,“ uviedol pre Financial Times nemenovaný západný politik.

Česká ministerka obrany Jana Černochová tvrdí, že ,,je ťažké vyhnúť sa pašovaniu zbraní”. Nepodarilo sa to podľa nej počas vojny v Juhoslávii a ,,zrejme sa tomu nevyhneme” ani počas vojny na Ukrajine. Verí však, že si mocnosti svoje zbrane ustrážia. Treba vraj ale počítať s tým, že to nie je možné pri každej zbrani.

Ako ale upozorňuje český portál Echo24, na rozdiel od Juhoslávie je na Ukrajine aj mnoho sofistikovaných zbraní a ilegálne kúpiť ručnú zbraň nebol ani pred vojnou na Ukrajine veľký problém.

Vážnosť problému dokresľuje aj fakt, že naňho už dlhšiu dobu upozorňujú aj bezpečnostné orgány. Napríklad Europol v apríli na základe vyšetrovania uviedol, že pašovanie zbraní z Ukrajiny do EÚ sa začalo a že predstavuje potenciálnu hrozbu pre bezpečnosť EÚ.

Dôvod na obavy priznala aj európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. „Máme nejaké náznaky o prevádzke, vieme, koľko zbraní je na Ukrajine a, samozrejme, že nie vždy sú všetky v dobrých rukách,“ povedala Johanssonová v pondelok.

Johanssonová sa rozhodla konať a v pondelok podpísala v Prahe s moldavskou ministerkou vnútra Anou Ravencovou dokument, podľa ktorého má v moldavskom hlavnom meste Kišiňov vzniknúť platforma Európskej únie, ktorá združí bezpečnostných expertov krajín EÚ pre boj s medzinárodným organizovaným zločinom. Platforma by mala pomôcť zabrániť prúdeniu západných zbraní naspäť do Európy.

Kyjev v tom vidí ruskú propagandu

Ukrajinci však tvrdenia o pašovaní zbraní späť na Západ označujú za ruskú propagandu. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak sa podľa denníka Le Figaro vyjadril, že ,,všetky zbrane vrátane zbraní s dlhým doletom budú starostlivo spočítané a odoslané na front“. ,,Všetky ostatné fámy sú banálnou ruskou propagandou zameranou na prerušenie západných dodávok,“ uzavrel.

Le Figaro dodáva, že EÚ je znepokojená, že sa môže zopakovať scenár z vojny v bývalej Juhoslávii, ktorá slúžila ako trh so zbraňami pre organizoravný zločin a islamských teroristov. Vrátane tých, ktorí v posledných rokoch útočili v západnej Európe.


Ďalšie články