Navaľnyj sa vrátil a zadržala ho polícia. Púšťa sa do ťažkej hry s režimom

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (uprostred) stojí v obkľúčení novinárov na palube lietadla Boeing 737-800 ruskej leteckej spoločnosti Pobeda pred odletom z Letiska Berlín Brandenburg (BER) v Schönefelde v nedeľu 17. januára 2021. Foto:TASR/AP

Navaľnyj sa vrátil do Ruska a okamžite bol zadržaný na letisku. Prinášame reakcie ruských expertov a analytikov, čo to môže znamenať pre jeho budúcnosť.

Je to udalosť, ktorej význam dnes ťažko odhadnúť. Návrat ruského opozičného lídra Alexeja Navaľneho do Moskvy a jeho následné zadržanie príslušníkmi ruských bezpečnostných zložiek nerozdeľuje len ruskú spoločnosť, ale aj odborníkov. Tí sa nevedia zhodnúť na tom, kto bude kvôli tomu čeliť väčšiemu tlaku či Kremeľ alebo opozičník.

„Keď s kamarátmi čakáš na prílet lietadla.“ Tweet, ktorý Navaľnyj zverejnil krátko pred svojím odletom do vlasti. Zdroj: Twitter.

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj sa v nedeľu vrátil z Nemecka do Moskvy. Vrátil sa päť mesiacov po tom, ako bol otrávený, pravdepodobne nervovoparalytickým agentom novičok. Krátko po pristátí ho na letisku zadržala polícia. Navaľnyj vedel, čo ho čaká. Ruská väzenská služba totiž vo štvrtok uviedla, že bude „povinná“ Navaľneho po návrate okamžite zadržať za porušenie podmienok jeho probácie po odsúdení za spreneveru z roku 2014. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) zároveň tvrdí, že ho vyšetruje pre údajný podvod v samostatnom prípade, pre ktorý by mohol opozičník skončiť za mrežami až na desať rokov.

Zadržanie Navaľneho na pasovej kontrole v Moskve. Zdroj:Twitter

Kto zahnal koho do kúta

Rozhodnutím vrátiť sa späť do Ruska aj napriek hrozbe väzenia, dostal Navaľnyj podľa niektorých expertov medzi dva mlynské kamene samotného ruského lídra Vladimira Putina, pričom tomu zostalo vyberať si medzi dvoma zlými možnosťami. „Neexistuje tu správne rozhodnutie, avšak nejaké rozhodnutie bude musieť byť urobené,“ uviedla v tejto súvislosti ešte pred príletom Navaľneho do Moskvy analytička Taťjana Stanovaia.

Súhlasí s ňou a politológ Anton Orech. „Naozaj nechceli [v Kremli], aby sa vrátil. Teraz sú v panike,“ uviedol. Putin podľa ich názoru mohol buď neurobiť nič a ukázať slabosť, alebo nechať Navaľného zatnúť a urobiť z neho globálnu celebritu. „Ide o zásadné gesto, bez ohľadu na to, čo bude nasledovať po ňom. Ide o návrat ruskej politiky zo zabudnutia, z neexistencie,“ napísal na sociálnej sieti ruský komentátor Sergej Medvedev. Podľa jeho slov ide o okamih, keď môže Navaľnyj ukázať, že je historickou postavou, ako bol napríklad Václav Havel.

https://twitter.com/INechepurenko/status/1350836272701591553
Navaľneho podporovatelia sa zhromaždili na Moskovskom letisku Vnukovo. Zdroj: Twitter.

Iný názor má komentátor ruskej spravodajskej agentúry Ria Novosti Petr Akopov. Ten síce súhlasí, že pre Kremeľ by bolo lepšie, ak by Navaľnyj ostal v Nemecku, no manévrovací priestor podľa jeho názoru v skutočnosti nedošiel ruskej vládnej garnitúre, ale opozičníkovi. Problémom Navaľného je podľa Akopova najmä skutočnosť, že sa mu nepodarilo presvedčiť Rusov o tom, že jeho otravu nariadil Putin. Komentátor nesúhlasí s názorom iných expertov, podľa ktorých sa opozičný politik vracia do vlasti s vedomím, že ho zatknú a on tak delegitimizuje nadchádzajúce parlamentné voľby. Poukazuje na skutočnosť, že parlamentné voľby sa v Rusku majú konať až o niekoľko mesiacov, takže vracať sa už teraz by v takom prípade pre Navaľneho nemalo zmysel.

Spoločná fotografia Navaľneho s palubným personálom lietadla, ktorým odletel z Nemecka do Moskvy. Zdroj: Twitter

Podľa Akopova môže skorší návrat Navaľneho súvisieť s nedávnym rozhodnutím amerických technologických gigantov, ktoré zrušili účty amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociálnych sieťach. Vytvorilo to podľa jeho názoru precedens, na základe ktorého by Kremeľ mohol zablokovať Navaľneho účty na sociálnych sieťach. Tým by ho pripravil o akýkoľvek vplyv na Rusov, keby zostal mimo krajiny.

Vodca opozície alebo mediálna bublina?

Návrat Navaľného do Ruska vo veľkom štýle vyvoláva u mnohých západných komentátorov a podporovateľov ruskej opozície značné nádeje. Nie je však jasné, akú veľkú podporu má Navaľnyj medzi bežnými Rusmi. Najmä po tom ako štátom kontrolované médiá roky systematicky vytvárali negatívny obrazu o jeho aktivitách. Podľa celoštátneho prieskumu verejnej mienky, ktoré v septembri uskutočnilo Centrum Levada, sa s Navaľného krokmi a aktivitami stotožňuje iba 20 percent Rusov, zatiaľ čo 50 percent s nimi nesúhlasí a zvyšok o ňom buď nepočul, alebo sa nevedel vyjadriť.

Nie každý mimo Ruska je z Navaľneho nadšený. Sergej Sumlenny z Nadácie Heinricha Bölla upozornil, že Navaľnyj pri odlete citoval záverečné slová údajne šovinistického ruského filmu Brat 2. Tento film podľa jeho slov s obľubou cituje aj Vladimir Putin. Zdroj: Twitter.

Je zrejmé, že vplyv Navaľneho v Rusku nie je zatiaľ taký, ako by sa mohlo zdať z mnohých komentárov európskych médií. To však nemení nič na tom, že momentálne najvýraznejší predstaviteľ ruskej opozície má ťah na bránku a v dohľadnej budúcnosti sa môže dostať do povedomia širšej ruskej verejnosti. Nedávne korky ruských orgánov naznačujú, že Navaľného v Kremli nevnímajú ako bezvýznamnú a neškodnú figúrku, napriek tomu, že sa ho tak ruská vládna garnitúra snaží dlhodobo prezentovať.

Dokazuje to aj už spomínaný prieskum Centra Levada. Hoci v septembri 2020 s krokmi opozičníka súhlasilo len 20 percent respondentov, v máji 2013 to bolo len 6 percent. Ešte väčšiu výpovednú hodnotu má skutočnosť, že ešte pred siedmymi rokmi o Navaľnom vôbec nepočulo až 59 percent Rusov. Dnes sa s ním síce mnohí nemusia stotožňovať, ale drvivá väčšina o ňom už vie.


Ďalšie články