Učitelia dostanú v septembri prémiu 500 eur, od januára im platy stúpnu o desatinu

Protest pracovníkov školstva za lepšie podmienky i vyššie platy Pracovníci školstva oblečení v žltých farbách protestovali 15. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Vláda sa dohodla na zvýšení platov učiteľov. V septembri dostanú jednorazovú prémiu 500 eur. V budúcom roku sa dočkajú dvojitej valorizácie platov v januári o 10 a v septembri o 12 percent. Prilepšia si aj nepedagogickí zamestnanci.

Na jeseň dostanú zamestnanci v školstve tiež 500 eur navyše, povedal predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Ide o jednorazový príspevok.

V školstve dôjde k valorizácii platov od 1. januára 2023 o desať percent. Následne od septembra 2023 to bude 12 percent. Uviedol to v stredu počas tlačovej konferencie minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO).

Gröhling: Je to dobrá správa

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) ocenil, že požiadavky na zvýšenie platov učiteľov a ďalších zamestnancov školstva boli konečne vypočuté. Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na oznámenie výsledkov kolektívneho vyjednávania.

„Dobrá správa. Platy pedagogických a odborných zamestnancov v roku 2023 sa zvýšia o desať percent od 1. januára a 12 percent od 1. septembra 2023. U nepedagogických zamestnancov je to sedem percent a desať percent. Oceňujem, že naše požiadavky boli konečne vypočuté,“ skonštatoval minister.

Pellegrini: Zvýšili platy len pod hrozbou štrajku

Mimoparlamentný Hlas-SD víta výsledky kolektívneho vyjednávania vlády a odborov. Zvyšovanie platov učiteľov však líder strany Peter Pellegrini vníma skôr ako reakciu na protesty učiteľov, než ako úprimnú snahu vlády riešiť nahromadené sociálne problémy. Zároveň ju vyzýva, aby riešila aj situáciu seniorov a pracujúcich ľudí.

„Napriek tomu, že dôjde k avizovanému nárastu platov štátnych zamestnancov a pedagogických aj nepedagogických pracovníkov, fakticky hrozí, že toto zvýšenie nepokryje očakávanú infláciu v roku 2022 a 2023 a reálne mzdy tak budú ďalej klesať,“ uviedol Pellegrini.

Učitelia v júni demonštrovali pred úradom vlády za vyššie platy. Slovenská komora učiteľov (SKU) odovzdala vláde symbolicky okolo 200 vizitiek s menami a odkazmi tých učiteľov a zamestnancov, ktorí odchádzajú zo školstva.

Odborári hovoria o dobrom kompromise

Predseda Odborového zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek poznamenal, že dôjde k zrušeniu štrajkovej pohotovosti. „Do konca augusta 2024 štrajky nehrozia,“ priblížil. Pokiaľ bude kolektívna zmluva podpísaná, štrajky podľa neho nehrozia. Predseda školských odborárov poukázal na to, že intenzívne rokovania sa začali po 15. júni, keď sa uskutočnilo v Bratislave protestné zhromaždenie za vyššie platy v školstve. „Nedosiahli sme na 100 percent toho, čo sme si predsavzali,“ povedal Ondek.

Zároveň konkretizoval, že od 1. januára 2023 nepedagogickí zamestnanci budú mať valorizáciu sedem percent, od septembra to bude desať percent. Pedagogickým a odborným zamestnancom, učiteľom vysokých škôl, vedeckým a výskumným pracovníkom sa od januára budúceho roka budú platy valorizovať o desať percent, následne od septembra o 12 percent.

„Kolektívna zmluva má byť podpísaná dnes,“ povedal Ondek s tým, že platiť má do konca augusta 2024. Zvýšenie, ktoré vrcholí 1. septembra 2023, podľa neho spôsobí, že dôjde najmä k nárastu platov začínajúcich pedagógov zhruba  o 250 eur, učiteliek materských škôl, ale aj nepedagogických zamestnancov.

Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová uviedla, že dohoda je istým kompromisom. Ideálne rokovanie je podľa nej také, že ani jedna strana nie je spokojná. „Vyjednávanie je o kompromisoch, obidve strany zo svojich požiadaviek ustúpili,“ uzavrela.

Dohodnutie kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa je podľa školských odborárov však len jednou z ich úloh. Otvorené zostávajú podľa Ondeka požiadavky na zmenu tarifnej tabuľky pre nepedagogických zamestnancov, kde niektoré tarify a platové stupne sú pod minimálnou mzdou. Riešiť sa má aj dofinancovanie zvýšených nákladov na elektrickú energiu, modernizáciu školskej infraštruktúry či zjednotenie financovania regionálneho školstva.

(tasr)


Ďalšie články