Záborskej úrad sa zastal biskupa Haľka. Kaščák a Pohoda mali biskupa chrániť, nie sa za neho ospravedlniť

Štartuje Pohoda in the Air, festival má nový web, diváci výzvy Michal Kaščák. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Nesúhlas s niekoho názorom nesmie smerovať k porušovaniu jeho práv, tvrdí vo svojom vyhlásení úrad, ktorý vedie Anna Záborská. Na podporu bratislavského biskupa vznikla aj verejná petícia.

Organizátori festivalu Pohoda v Trenčíne pošliapali základné ľudské právo verejne vyznávať svoju vieru, ktoré je súčasťou slobody vierovyznania a chráni ho Ústava Slovenskej republiky, Všeobecná deklarácia ľudských práv a mnohé ďalšie medzinárodné dokumenty. Tvrdí to Anna Záborská a jej Úrad splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania. Vyjadrenie úradu poskytol médiám jeho riaditeľ Michal Považan.

Biskup Jozef Haľko so súhlasom organizátorov ponúkal na festivale možnosť spovede pre ľudí, ktorí mali o ňu záujem. V zmysle katolíckej vierouky je spoveď sviatosť, a teda jeden zo základných náboženských obradov. Proti Haľkovi protestovala na festivale skupinka dúhových aktivistov, Michal Kaščák sa následne za prítomnosť biskupa na festivale ospravedlnil. Biskup Haľko zatiaľ na invektívy nereaguje, aj voči ponukám médií sa správa zdržanlivo.

Vo verejnom vyjadrení úradu, ktorý vedie Anna Záborská, sa píše: „Sloboda a demokracia prinášajú nielen práva, ale aj povinnosti. Medzi ne patrí rešpekt voči právam iných, a to aj tých, s ktorými nesúhlasíme, a zároveň je tu aj povinnosť zabezpečiť nerušený výkon práva iného. Nesúhlas s niekoho názorom nesmie smerovať k porušovaniu jeho práv. Pokiaľ boli organizátori festivalu Pohoda informovaní o narúšaní možnosti pristúpiť k spovedi v spovednej miestnosti biskupa Haľka, mali zasiahnuť a ochrániť ústavou chránené právo. Žiaľ, toto sa nestalo. Namiesto toho sa riaditeľ festivalu ospravedlnil za pozvanie Jozefa Haľka na festival. Obeť sa teda akoby stala predátorom.“

Úrad splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania pripomína, že organizátori letných festivalov majú povinnosti voči verejnosti: „Aký príklad dáva táto situácia napríklad mladým ľuďom na Slovensku, ak sa takéto konanie ospravedlňuje a obeť sa škandalizuje? Ak budeme tolerovať takéto zjavné porušenie základných práv a slobôd, sme na ceste k totalite. Naša spoločnosť to musí čo najhlasnejšie odsúdiť,“ dodáva vo svojom vyhlásení.

Na podporu biskupa Haľka vznikla aj verejná petícia, viac o nej možno nájsť tu.

(úsos, fed)


Ďalšie články