Rusi zastavili Nord Stream 1. Otvoria ho po pravidelnej oprave?

robotník telefonovanie potrubie rúra Ilustračné foto: TASR/AP

Nevyhnutná oprava plynovodu verzus dodávky plynu ako ekonomická zbraň. Rusko odstavilo plynovod do Nemecka na desať dní, dodávky však skresávalo už predtým. Zastaví ich tentokrát úplne?

Sme svedkami začiatku veľkej plynovej krízy? Tak znie otázka, ktorá rezonuje v súvislosti s vypnutím plynovodu Nord Stream 1 spájajúceho Rusko s Nemeckom. Rusko v lete vypína plynovod pravidelne na desať dní kvôli nevyhnutnej údržbe. Nemecko sa však obáva, že tentokrát ho už po oprave opäť nespustí.

Pociťuje to aj Taliansko. Tamojšia energetická spoločnosť Eni v pondelok oznámila, že ruský štátny gigant Gazprom jej pre údržbu plynovodu znižuje dodávky.

„Gazprom oznámil, že oddnes bude spoločnosti Eni dodávať približne 21 miliónov kubických metrov plynu denne, pričom priemer za uplynulých niekoľko dní bol približne 32 miliónov denne,“ uviedla Eni.

Časť z dodávok plynu od Gazpromu sa do Talianska dostáva cez plynovod Trans Austria (TAG), ale ďalšia časť prichádza cez Nord Stream 1, ktorý bol oficiálne odstavený z dôvodu pravidelnej údržby.

EÚ sa po ruskej invázii na Ukrajinu rozhodla, že dovoz plynu z východu zníži o dve tretiny. Na porovnanie, vlani v januári dovážala Únia z Ruska 47 percent plynu, v januári 2021 to bolo už len 28 percent. Zmeny sú výrazné, v júni dokonca dovoz LNG do Európy prvýkrát prevýšil dodávky plynu z Ruska.

https://standard.sk/223045/eu-prvykrat-doviezla-viac-plynu-z-usa-ako-z-ruska-nemci-prisli-so-zaujimavym-napadom-pre-nord-stream-2/

Ako je to s poruchou a opravou Nord Stream 1

Pre vojnu na Ukrajine sú vzťahy medzi Západom (vrátane Nemecka) a Ruskom napäté. Vojna a ruská surovinová politika dvíhajú ceny plynu a zároveň klesajú aj dodávky. Gazprom tvrdí, že príčinou zníženia prepravovaného objemu cez Nord Stream 1 na zhruba 40 percent celkovej kapacity sú technické problémy.

Rusko sa sťažovalo napríklad na to, že mešká dodanie kompresorových turbín, ktoré dalo opraviť v Kanade. Opravovala ich nemecká firma Siemens Energy. Okrem toho však na súčiastky platili západné sankcie, a tak ich Kanada vrátiť do Ruska nemohla. Napokon sa kanadská vláda po žiadosti nemeckého vicekancelára Roberta Habecka rozhodla aj napriek ukrajinskému protestu pre výnimku a opravené turbíny dodá.

„Rozhodnutie dodať opravenú turbínu na Nord Stream 1 je správne. Ak ani potom Kremeľ nepustí Nord Stream 1 na plný výkon alebo vôbec, je definitívne jasné, že nás chce Putin energeticky zraziť na kolená,“ povedal pre Štandard energetický analytik Karel Hirman.

Nemci neveria, že za znížením dodávok sú len technické problémy a vidia v tom politiku. Podobne aj Hirman považuje ruské argumenty za nedôveryhodné.

Rusko postupne znižuje dodávky cez Nord Stream 1 a úplne vyplo plynovod Jamal, ktorý vedie do Nemecka cez Poľsko.

Na druhej strane, koncom júna bol pre údržbu na týždeň odstavený čiernomorský plynovod Turkstream (vedúci z Ruska do európskej časti Turecka) a Rusi ho následne uviedli do plnej prevádzky podľa plánu. Vývoj prepravy ruského plynu ilustruje nasledovný graf.

https://twitter.com/PascalLTH/status/1546174461069631488

Hirman upozorňuje, že Nord Stream 1 Rusi politicky využívajú už vyše roka. „Ak plne funkčný Nord Stream 1 Kremeľ/Gazprom zámerne nevyužívajú na dohodnuté dodávky, podobne, ako to robili už od minulého leta pri zásobníkoch na území Nemecka, tak je prirodzené, že Nemecko bude brániť svoju aj európsku energetickú bezpečnosť. Zámerné a technicky neodôvodnené obmedzenie dodávok cez Nord Stream 1, ako aj cez tranzitný koridor vedúci cez Ukrajinu a Slovensko, vyvolal už v uplynulých týždňoch veľké problémy a takmer dvojnásobný nárast spotových cien plynu.“

Analytik pripúšťa možnosť, že Nemci v prípade výpadku vyvlastnia časť potrubia nespusteného plynovodu Nord Stream 2 a budú ním prepravovať plyn z plávajúcich LNG terminálov.

A keď Rusi vypnú plyn úplne?

Nemecko, ale aj ďalšie štáty počítajú so scenárom, že Rusko dodávky plynu odstaví úplne. Letné mesiace sú pritom dôležité z hľadiska plnenia zásobníkov na najbližšiu vykurovaciu sezónu.

Nemci pripravujú nevídané opatrenia. Obyvateľov žiadajú, aby znižovali spotrebu energie, varujú pred teplou vodou na prídel, slabším osvetlením a vykurovaním. Počítajú s paralýzou priemyslu a skloňuje sa aj obmedzenie výučby v školách, ktoré pripomína niekdajšie uhoľné prázdniny.

https://standard.sk/225688/tepla-voda-na-pridel-menej-klimy-a-tlmenie-svetla-nemci-zazivaju-energeticku-nocnu-moru/

Francúzska vláda sa rovnako pripravuje na úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska, hoci ním pokrýva menej ako pätinu spotreby. Jednako pripravuje núdzový plán. Podobne ako Nemecko skloňuje opatrenia na zníženie spotreby a zostavuje zoznam firiem, ktoré by núdzovo mohla od plynu odstaviť.

Slovensko by to pocítilo

Slovensko má neporovnateľne nižšiu spotrebu ako veľké európske ekonomiky a podľa dostupných informácií už má takmer dve tretiny kapacity zásobníkov naplnené. Ďalšou výhodou je, že kým vlani bolo takmer úplne závislé od ruského plynu, v súčasnosti z východu dovážame len tretinu plynu, ďalšia tretina je z Nórska a zvyšok z námorných dodávok LNG. Oproti plynovej kríze z roku 2009 už lepšie funguje aj reverzný tok plynu, čo by však pri celoeurópskom výpadku nemuselo pomôcť.

„Ak Putin úplne zastaví dodávky plynu alebo ich bude držať na aktuálnych minimálnych objemoch, tak sa v celej EÚ vrátane Slovenska v nasledujúcej zime s veľkou pravdepodobnosťou na nejaké obdobie úplne nevyhneme nutnosti regulácie pre priemysel a firmy,“ dodáva Hirman.

Veľa podľa neho záleží od dĺžky najbližšej zimy a teplôt počas nej, rovnako od dodávok od alternatívnych dodávateľov plynu. Očakáva, že čím menej sa bude Rusku dariť na ukrajinskom bojisku, tým viac bude blokovať dodávky do Európy.


Ďalšie články