Píšte všetci dúhovým perom. Katolíci podľa Kaščáka nepatria na Pohodu

Na trenèianskom letisku pokraèuje letný festival Pohoda 2022 Festival Pohoda. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Bratislavský biskup Jozef Haľko cez víkend na festivale Pohoda na vlastnej koži zistil, aká netolerantná je progresívna tolerancia. Kaščák a spol. po víkende vykázali katolíkov z Pohody a nám tým ukázali, že utláčanie katolíkov a všetkých, ktorí majú iné ako progresívne názory, môže rýchlo doraziť aj na Slovensko.

Tú kauzu už zachytil hádam každý – biskup Haľko mal cez víkend na festivale Pohoda svoj stánok, kde ponúkal možnosť spovede či duchovného rozhovoru. Niektorí účastníci podujatia tam po ňom pokrikovali, na spovednicu mu pribili dúhovú vlajku a v jej okolí zorganizovali malý dúhový pride.

Ak by to zostalo len pri tom, celú situáciu by sme mohli uzavrieť ako akciu zopár preafektovaných progresívnych jednotlivcov, ktorí nemajú šajnu o tom, čo je to tolerancia, za ktorú sa tak radi schovávajú.

Avšak po vyjadreniach Michala Kaščáka, riaditeľa festivalu Pohoda, sa celá kauza posunula na inú úroveň. Kaščák totiž nie je nejaký pubertálny výrastok či extrémistický progresívny aktivista, ale organizátor najväčšieho slovenského festivalu, ktorý navštevujú desaťtisíce ľudí, a pomerne významnou postavou slovenskej kultúry.

Kaščák vo svojom vyjadrení oľutoval, že na festivale dal biskupovi priestor. Povedal, že „mieru tolerancie sme priniesli až k tolerovaniu názorov, ktoré toleranciu porušujú až príliš zásadným spôsobom“.

Inak povedané, dôvodom, prečo Kaščák za chybu považuje poskytnutie priestoru katolíckemu biskupovi na súkromný rozhovor alebo spoveď, je, že biskup Haľko zastáva katolícke názory.

K tomu treba povedať dve veci. Za prvé, Kaščák tým v podstate vykázal z festivalu všetkých katolíkov a tých, ktorí zastávajú rovnaké stanovisko k téme LGBT ako biskup Haľko. Podľa Kaščáka je to totiž už za mierou tolerancie, ktorú by sme mali rešpektovať.

Za druhé, Kaščák tým ukazuje, že liberáli či progresívci vôbec nerozumejú pojmu tolerancia, ktorým sa tak radi oháňajú. Tolerovať totiž znamená vážiť si názor druhého. Tolerovať znamená znášať niečo, teda strpieť.

Ak by bol pán Kaščák tolerantný, poskytol by priestor biskupovi, ktorý nehovorí nič iné, ako je mainstreamový názor na Slovensku. Obzvlášť ak tento priestor znamená len búdku o veľkosti trikrát tri metre. Svoje názory navyše nijako neprezentoval, len poskytol návštevníkom festivalu možnosť prísť na spoveď. Neviem, či existuje exemplárnejší prípad netolerancie, ako je ospravedlnenie sa za účasť biskupa Haľka na Pohode.  

Michal Kaščák tým prakticky ukázal to, čo progresívci na západ od nás ukazujú už roky, keď žalujú pekárov, ktorí odmietajú upiecť tortu na homosexuálnu svadbu, nútia rodičov zabíjať svoje ťažko choré deti, nedovolia na univerzitnej pôde prehovoriť niekomu, koho vedecká práca nezapadá do ich predstavy o svete, vyhrážajú sa násilím všetkým, ktorí majú iný názor ako oni sami, alebo zažalujú niekoho za citovanie Biblie. Kaščák tak ukázal, ako by vyzerala naša spoločnosť, keby sa k moci dostali progresívci.

Skupina Bez ladu a skladu, ktorej bol Kaščák členom, svojho času spievala pieseň s názvom Píšte všetci modrým perom.

Dnes modrým perom píše Michal Kaščák. Iná farba nebude.


Ďalšie články