Matovič pripúšťa, že SaS povalí vládu. Vraj je za tým vyššia hra. Liberáli reagujú

Igor Matovič. Foto: Dano Veselský/TASR Igor Matovič. Foto: Dano Veselský/TASR

AKTUALIZOVANÉ Minister financií a šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič pripúšťa, že strana SaS povalí 1. septembra tretiu vládu, ktorej je súčasťou. Podľa neho je plán už dávno urobený. Sulíkovci v reakcii uviedli, že Matovič iba potvrdil opodstatnenosť požiadaviek na jeho odchod.

„Ono je za tým určite niečo väčšie, vyššia hra, o čom nikto z nás ani netuší. Dohoda s niekým, komu tretie povalenie vlády SaS-kou mimoriadne vyhovuje,“ uviedol na sociálnej sieti.

Matovič odmieta, že by sa pri schvaľovaní rodinného balíčka porušila koaličná zmluva. SaS si podľa neho vymýšľa. „Konali sme vyslovene so súhlasom SaS,“ dodal.

SaS vypovedala koaličnú zmluvu, novú očakáva do konca augusta, chce ju prepracovať na základe aktuálnej politickej situácie, žiada odchod Igora Matoviča z vlády. To OĽaNO odmieta, za Matovičom stojí.

SaS chce svoje požiadavky adresovať premiérovi budúci týždeň. Ak nedôjde k ich naplneniu, podajú jej ministri demisiu.

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽaNO Matoviča.

Liberáli: Matovič potvrdil opodstatnenosť odchodu

Matovič výrokmi o páde vlády či predčasných voľbách potvrdil opodstatnenosť požiadaviek na jeho odchod z funkcie. Konštatuje to strana SaS v stanovisku, ktoré poskytol hovorca Ondrej Šprlák. Demisia štyroch ministrov z SaS podľa nej nebude znamenať ani pád vlády, ani predčasné voľby, a ani koniec koalície.

„Každá riadna vláda musí mať dôveru parlamentu, teda aspoň 76 poslancov. My sme pripravení poskytnúť všetkých 19 poslancov pri obmene jedného postu vo vláde,“ priblížil predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík.

Gröhling: Nie je jednoduché pozrieť sa pravde do očí

Šéf rezortu školstva a podpredseda strany Branislav Gröhling povedal, že ak nebude Matovič vo vláde, politická aj spoločenská situácia sa upokojí. „Chápeme, že nie je jednoduché pozrieť sa pravde do očí a ľahšia cesta je obviňovať koaličného partnera z výmyslov a opakovane o ňom klamať,“ dodal.

Sulík skonštatoval, že ak nebudú mať koaličné strany OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí záujem o ďalšiu spoluprácu s SaS, môžu sa opätovne oprieť o podporu ĽSNS. „Za SaS môžeme deklarovať požiadavku, že z novej koaličnej zmluvy musí tiež vyplynúť istota, že vládna koalícia s extrémistami nekšeftuje a ani nelaškuje,“ uviedol.

(tasr)


Ďalšie články