Na provizórnu spovednicu na Pohode umiestnili dúhovú vlajku

pohoda Foto: Facebook

AKTUALIZOVANÉ Zámer organizátorov hudobného festivalu Pohoda, ktorý sa v týchto dňoch uskutočňuje na letisku v Trenčíne, priniesť čo najširšiu inklúziu naráža na prekážky.

Provizórna spovednica umiestnená na podujatí v drevenej chatke, v ktorej duchovné služby poskytuje katolícky pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy Jozef Haľko, sa totiž nepozdáva časti účastníkov. Tí na ňu na znak nesúhlasu umiestnili dúhovú vlajku.

Zábery z tohto počinu na Facebooku zverejnil aktivista Róbert Furiel, ktorý je riaditeľom občianskeho združenia Saplinq zameraného na pomoc LGBT osobám. Stalo sa tak pravdepodobne v piatok. To, ako dlho symbol sexuálnych menšín na mieste ostal, nie je jasné.

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko ešte predtým vyzvali organizátorov Pohody v Trenčíne, aby Haľkovo pôsobenie ukončili.

Hodnostár sa vlani dostal do povedomia reakciou na seriál Priznanie vysielaný verejnoprávnou RTVS, keď na sociálnej sieti napísal, že už program pozerať nebude, nakoľko podľa neho „bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí“.

„To, ako bol tu prezentovaný lesbický homosexuálny vzťah, si jednoducho nezadá ani s marxistickými ideologickými príručkami, ako treba manipulovať diváka,“ uviedol okrem iného cirkevný funkcionár.

„Sme presvedčení, že tvorcovia seriálu Priznanie pristupujú k zobrazovaniu týchto tém čo najcitlivejšie a s rešpektom,“ napísal toho času v reakcii telerozhlas.

Štandard oslovil so žiadosťou o vyjadrenie k provokácii na Pohode aj biskupa Haľka. Ten odpovedal, že k téme sa zatiaľ vyjadrovať nebude.


Ďalšie články