Teplá voda na prídel, menej klímy a tlmenie svetla. Nemci zažívajú energetickú nočnú moru

Energie: Habeck požiadal Kanadu, aby uvo¾nila turbínu pre plynovod Nord Stream 1 Nemecký vicekancelár a spolkový minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Nemecko spúšťa v reakcii na plynovú krízu sériu rozličných drakonických úsporných opatrení. Kompetentní sa obávajú, že sociálny zmier v tejto vysoko rozvinutej západnej krajine je vo veľkom nebezpečenstve. Ceny suroviny medzitým letia do astronomických výšin a to najhoršie ešte len môže prísť. Existujú totiž obavy, že Rusi po blížiacej sa údržbe navždy zastavia kohútik na kľúčovom plynovode Nord Stream 1.

Krízová situácia si vyžaduje krízové riešenia. Nemecko na rôznych stupňoch riadenia v snahe zmierniť problémy s energiami siaha po škále donedávna nepredstaviteľných opatrení a odporúčaní, ktoré sa dotknú už aj bežného života občanov.

Helmut Dedy, predseda Nemeckého zväzu miest a obcí, uviedol, že šetriť energiu musí „celá spoločnosť“ a vraj sa ráta každá kilowatthodina energie, ktorá pomôže naplniť zásobníky plynu na nehostinné zimné obdobie.

„Situácia je viac ako dramatická,“ povedal Axel Gedaschko, ktorý pôsobí na poste šéfa federácie nemeckých bytových podnikov. „Sociálny zmier v Nemecku je vo veľkom nebezpečenstve,“ dodal.

Kľúčoví členovia spolkovej vlády pritom nie sú o nič optimistickejší. Minister hospodárstva Robert Habeck varoval pred kritickou situáciu s plynom a vyzval obyvateľov, aby sa sprchovali kratšiu dobu a obmedzili využívanie teplej vody.

Axel Gedaschko. Foto: Wohnungswirtschaft Deutschland

Menej svetla, teplá voda na prídel, zatvorené bazény

Vo štvrtok spoločnosť Vonovia, najväčší majiteľ bytov v krajine, uviedla, že v čase od jedenástej hodiny večernej do šiestej hodiny rannej zníži teplotu plynového ústredného kúrenia svojich nájomníkov na 17 stupňov. Opatrenie podľa jej interpretácie ušetrí 8 percent nákladov na vykurovanie.

Bytové družstvo v meste Dippoldiswalde zašlo tento týždeň ešte ďalej a uviedlo, že nájomníkom obmedzuje dodávky teplej vody. Odteraz sa ňou môžu sprchovať iba ráno od štvrtej do ôsmej, v čase obeda od jedenástej do jednej a večer od piatej do deviatej. „Ako sme oznámili na našom valnom zhromaždení, musíme šetriť na zimu,“ píše sa v oznámení.

Okres Lahn-Dill neďaleko Frankfurtu nad Mohanom od polovice septembra vypína teplú vodu vo svojich 86 školách a 60 telocvičniach, čím chce ušetriť 100-tisíc eur za energie a Düsseldorf dočasne uzavrel obrovský bazénový komplex Münster-Therme. Berlín medzičasom znížil teplotu bazénov pod šírym nebom o dva stupne.

Príkladom pôjde aj Spolkový snem, kde bude v lete pre zmenu viac horúco. V hlavnej sále pre plenárne zasadnutie aj v sálach pre zasadnutie poslaneckých frakcií a výborov bude 24 až 26 stupňov Celzia, zatiaľ čo doteraz boli ochladzované na 22 až 24 stupňov. V zime majú byť aj tieto miestnosti vykurované na 20 stupňov, a nie ako doteraz na 22 stupňov.

Opatrenia, o ktorých s odvolaním sa na Financial Times informuje Echo 24, sa pritom netýkajú len tepelného komfortu, ale napríklad aj toho svetelného. Kolín nad Rýnom v západnom Nemecku od jedenástej večer stlmí pouličné osvetlenie na 70 percent plného výkonu.

Bazén v Berlíne. Foto: Wikipedia

Prievan v peňaženkách nemusí byť to najhoršie

Vojna na Ukrajine podľa odhadov expertov zvýši ceny energií pre nemeckých spotrebiteľov o 71 až 200 percent, čo predstavuje dodatočné ročné náklady vo výške tisíc až 2,7-tisíca eur pre jednočlennú domácnosť a až 3,8-tisíca eur pre štvorčlennú domácnosť v porovnaní s rokom 2021.

V dôsledku nového zákona, ktorý v súčasnosti prechádza nemeckým parlamentom, by sa náklady mohli zvýšiť ešte viac. Ten by vláde umožnil uvaliť mimoriadny poplatok na všetkých spotrebiteľov plynu, aby sa náklady na vyššie ceny rovnomernejšie rozložili.

Najhoršia situácia pritom môže ešte len prísť. Hrozí totiž, že plyn bude nie extrémne drahý, ale nebude vôbec. V pondelok Rusko totiž odstaví svoj hlavný plynovod do Nemecka Nord Stream 1 na desať dní v rámci plánovanej údržby. Mnohí v Berlíne sa obávajú, že k jeho opätovnému otvoreniu už nikdy nepríde.

Spomenúť tiež treba skutočnosť, že Nemecká energetická spoločnosť Uniper, ktorá je najväčším odberateľom ruského plynu v krajine, a predáva ho aj do susednej Českej republiky, žiada vládu v Berlíne o pomoc. Pre vysoké ceny a nutnosť predzásobiť sa totiž denne prepláca až 30 miliónov eur. Obria finančná injekcia ju má zachrániť pred krachom.

Ilustračný obrázok. Foto: Pexels.com

Ďalšie články