Sulík: Matovič skončí buď po dohode, alebo po najbližšom odvolávaní v parlamente

01_Sulik_MZ Richard Sulík. Foto: Matúš Zajac

Rozhovor s predsedom SaS a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom o jeho ultimátach pre Matoviča, konci koaličnej dohody, budúcnosti SaS vo vláde a príprave na prípadnú energetickú krízu v Európe.

Ako ste prišli na to, že môžete roztrhať koaličnú dohodu a zároveň ostať ďalej vo vláde?

To, že opúšťame koalíciu, samozrejme, bude mať aj ten následok, že opustíme vládu. Len je tam čas na to, aby sme dali priestor na diskusiu a na možné vyjednávanie.

Strany sa väčšinou pri takýchto krízach rozhodujú, či odchádzajú alebo ostávajú povedzme s požiadavkou na rekonštrukciu vlády. Vy ste ale ukončili koaličnú dohodu, dnes už neexistuje, vo vláde ste čierny pasažier.

Ale veď my predsa odchádzame, povedali sme to jasne a všetko smeruje k tomu, že v septembri odchádzame aj z vlády. Bolo by to so všetkými následkami, teda aj s tým, že podporíme prvý návrh na parlamentné odvolanie ministra Matoviča a budeme veľmi zvedaví, či sa pokúsi zachrániť dohodami s fašistami.

Už je to po pár dňoch tak ďaleko, že priestor pre iné riešenia neexistuje?

Nie, ja len hovorím, že ak nedôjde k dohode o novej vládnej koalícii, tak celkom logicky opustíme aj vládu. No nebudem to teraz robiť zbrklo zo dňa na deň, veď je letná prestávka. Koniec augusta je primeraný čas.

Vyzerá to tak, že pod tlak ste tým dostali skôr seba ako Matoviča.

Ja si to vôbec nemyslím.

Richard Sulík. Foto: Matúš Zajac

Čo urobíte, ak sa v lete nič nepohne a rokovania budú pomaly, veľmi pomaly pokračovať na prelome augusta a septembra?

To sú nepodstatné veci. Samozrejme, keď budem vidieť, že je vôľa mať novú koaličnú dohodu a blížime sa k cieľu a že potrebujeme ešte štyri dni, tak sa nebudem predsa hádzať o zem.

Prečo si myslíte, že odchod Matoviča z ministerstva by vyriešil problémy koalície? Je predsa celkom jasné, že aj v takom prípade by ostal lídrom OĽaNO a vaším dominantným koaličným partnerom.

Veď v poriadku, len už by nebol správcom štátnej kasy. Naša najväčšia výhrada je, že on spôsobuje rozvrat verejných financií. A navyše ešte za pomoci fašistov. Toto sú pre nás skrátka také silné dôvody, že sme sa rozhodli konať. Nebudeme už ďalej za jeho rozhodnutia spoluzodpovední.

Vo výsledku ale môže byť jedno, či je ministrom financií Matovič alebo jeho zástupca, cez ktorého bude robiť rozhodnutia.

Nie je to jedno. Ak by sa ministrom stal jeho štátny tajomník Klimek, tak ten má vlastnú hlavu.

O tom sa ale nerozhodne ani na ministerstve, ani v SaS. Rozhodne o tom líder OĽaNO Igor Matovič, nie?

Nemyslím si, že o zložení vlády bude rozhodovať sám.

Matoviča ste prirovnali k pohromám, ako pandémia, recesia či vojna. Je to podľa vás zlučiteľné s tým, že chcete ostať s Matovičom koaliční partneri?

Povedal som to v tom kontexte, že okrem spomínaných problémov musíme navyše riešiť aj problémy, ktoré neustále vyvoláva Igor Matovič. A o to ťažšie to máme potom s riešením problémov s energiami, infláciou, vojnou u susedov.

Takéto silné slová ale ukazujú, že problém s rešpektom k partnerom nemá len Matovič, ale aj vy. Nerobíte v silných verejných vyhláseniach a útokoch na partnera tú istú chybu, ktorú mu vyčítate?

Vy asi žartujete. Veď ak si porovnáte, čo o nás porozprával Matovič a ako sa správa, s našimi vyhláseniami, tak je tam obrovský rozdiel. O tom asi nemôžu byť žiadne pochybnosti. Rozosmiali ste ma.

Opakovane ste zdôraznili, že novú koaličnú dohodu očakávate od premiéra Hegera. Prečo od neho?

Lebo on je premiér a on je človek, s ktorým sme pripravení vyjednávať. Je mi jasné, že v nejakom momente budeme potom pri stole sedieť všetci, ale pre začiatok by sme uprednostnili rokovania s jednou osobou, ktorej dôverujeme, a tou osobou je Heger.

Je to zarážajúce, lebo koaličná dohoda je dokument, ktorý sa týka výlučne strán a ich lídrov. Premiér v tejto oblasti nemá nijaké kompetencie.

Heger nie je len premiér, ale aj zástupca strany. Žiadame rokovanie s ním, lebo to považujeme za efektívnejšie ako iné pokusy.

Jedna vec je, čo preferujete, druhá vec je politická realita. Čo ak to nebude podľa vašich predstáv a rokovať za OĽaNO bude Igor Matovič?

Na tomto to určite nestroskotá. Keď príde z OĽaNO odkaz, že takto to nepôjde v žiadnom prípade a rokovať treba s Matovičom, tak sa bude rokovať s Matovičom. Mne ide len o to, aby tam bola vôľa pracovať na novej dohode. A jej súčasťou musí byť odchod Matoviča, pretože je zodpovedný za rozklad rozpočtu a za proaktívne, plánované dohody s kotlebovcami.

Personálna výhrada k Matovičovi sa týka len ministerstva financií alebo celkovo jeho pôsobenia v akejkoľvek funkcii vo vláde?

Naša požiadavka je, aby odišiel z vlády.

V marci 2021 to pôsobilo tak, že tlak na odchod Matoviča z pozície premiéra ste koordinovali s prezidentkou Čaputovou. Vyzvala ho, rovnako ako vy, na odchod. Je to tak aj teraz?

Nie, s prezidentkou som nekomunikoval o týchto témach.

Richard Sulík. Foto: Matúš Zajac

A s jej zástupcami?

Nie, s nimi vôbec nekomunikujem. Keď niečo riešim, tak sa zvyknem ozvať správou priamo prezidentke, a ak sa dá, tak si zatelefonujeme.

Kedy ste naposledy spolu telefonovali?

Bolo to pred pár týždňami a výlučne kvôli investícii automobilky Volvo na východnom Slovensku. Ale o tom, čo ideme my urobiť v koalícii, sme sa vôbec nebavili.

Jedno zo starých pravidiel politiky by sme si mohli nazvať zákon zachovania tváre. Hovorí povedzme o tom, že ak by sa mal Matovič stiahnuť z vlády pre pokoj v dome, asi by požadoval, aby ste sa stiahli aj vy. Tiež pre pokoj v dome. Ste v SaS pripravení v takomto prípade obetovať Sulíka ako ministra hospodárstva?

Toto nie je jediný zákon politiky. Ja vám ešte poviem iný zákon, je to zákon, ktorý hovorí, že ak si chceš zachovať tvár, tak nerozvráť štátny rozpočet za pomoci fašistov. Aj taký zákon existuje v politike.

A teraz k vašej otázke: keď sme oznámili odstúpenie od koaličnej dohody a požiadavky na novú dohodu, oznámili sme aj dôvody. Takže očakávam, že ak bude niekto niečo podobné požadovať odo mňa, tak to tiež odôvodní. Ak by také niečo prišlo, tak sa tým budem zaoberať a veľmi ma budú zaujímať dôvody.

Dôvod by mohol byť veľmi jednoduchý a čisto politický – že by to prospelo dobrým vzťahom v novej koalícii.

Ak by prišla takáto požiadavka, mala by obsahovať aj dôvody, ktoré sa týkajú mojej práce ministra. Ale opakujem, ak by to niekto požadoval a s uvedenými dôvodmi, budem na to reagovať.

Prečo ste prijali do SaS ministerku Kolíkovú? Je prototypom progresívnej političky, pričom vy sa na progresívca veľmi nehráte.

Lebo požiadala o členstvo. A mňa tým potešila. Na niektoré veci môžno nemáme rovnaký názor, no vieme si to vždy vydiskutovať a hlavne v tom podstatnom sa vieme zhodnúť. Som rád, že mala záujem, a tiež som rád, že v strane ju prijali, čo bol zložitý proces a nebol iba v mojich rukách.

Richard Sulík. Foto: Matúš Zajac

Neobávate sa, že po konfliktoch v strane Za ľudí by mohla mať Mária Kolíková konflikty aj v SaS?

Kto sa bojí, nech nejde do lesa. Neobávam sa toho, že by kvôli nej boli problémy v strane SaS.

Ministerka Kolíková začínala pri Žitňanskej (Most), potom bola v Kiskovej strane, ani tam dlho nevydržala, teraz v krátkom čase zastupuje už tretiu stranu…

SaS je otvorená strana a môj osobný prístup je taký, že nemám problém s príchodmi a odchodmi a následne návratmi. S niektorými sme sa vedeli rozísť veľmi korektne, napríklad s Martinom Poliačikom som si pri rozchode podal ruku, niektorým vieme umožniť návrat po tom, čo odišli, ako to bolo pri Kiššovej či Drobovi. Strana je živý organizmus a nemôžete to v nej stavať na hranu v mafiánskom štýle, že kto raz odíde, s tým je koniec. V porovnaní s ostatnými kolegami, myslím predsedov strán, riadim stranu extrémne tolerantne.

Od roku 2010 ste boli zdravo kritický k „eurohujerom“ (pritakávačom) a k politike Bruselu, ktorá obchádzala finančné a ekonomické princípy. Dnes to ale vyzerá tak, že najvyšší výskyt hujerov pozorujeme priamo vo vašej strane. Nelezú vám hujeri v SaS na nervy?

Nemysím si, že najviac hujerov dnes nájdete v SaS. Ak narážate na to, že roky som bol kritický k politike Bruselu a teraz to už nerobím…

Narážam skôr na to, že teraz v SaS robíte eurokonformnú politiku.

Nevybíjam sa na tom. V zásade som svoj názor nezmenil. Napríklad stále pripomínam, že za vysokú infláciu môže politika Európskej centrálnej banky, ktorá roky tlačila tisíce miliárd eur, čo následne muselo nutne viesť k inflácii. Je pravda, že dnes tieto témy komunikujem menej, ale je to aj tým, že mám inú prácu. Ak mám denne venovať desať hodín čistej práce nejakej agende, tak ako minister to radšej venujem napríklad automobilke Volvo a jej investícii pri Košiciach, ktorá prinesie prácu tisíckam ľudí.

Pýtal som sa skôr na to, či ste mali šťastnú ruku pri výbere ľudí do SaS. Mnohí z nich pôsobia pri kľúčových témach celkom inak ako vy.

Nemyslím si, že by sme mali v strane ľudí, ktorí by mali nálepku hujerov.

Richard Sulík. Foto: Matúš Zajac

Ani Korčok s Klusom?

Korčok nie je člen strany, ale myslím si, že zahraničnú politiku robí dobre, v rámci možností, ktoré Slovensko má. Nie je rozumné tlačiť na veci, ktoré aj tak zo Slovenska nevieme otočiť a meniť. Pokiaľ ide o Klusa, áno, je silne proeurópsky, ale to neznamená, že nevidí problémy, hlavne finančné, ktoré ťažia EÚ a eurozónu.

Možno je škoda, že už nie ste aktívny a kritický pri európskej agende. Práve teraz sa robia na európskej úrovni rozhodnutia, ktoré majú väčšie finančné dosahy na spoločnosť ako v časoch eurovalov: obchodné sankcie, ktoré poškodzujú slovenský priemysel, rast cien energií, zelená agenda, ktorá tlačí na rast cien…

Nie, kritický postoj som nestratil, len ho menej komunikujem. Súhlasím, sú tu rozhodnutia EÚ, ktoré poškodzujú slovenský priemysel. Zámer odstaviť po roku 2035 autá so spaľovacími motormi je zlý a žiadal som písomne ministra Budaja, aby bol proti tomuto zákazu. Veľakrát je to tak, že tá kritika, ako EÚ pácha hlúposti, aj tak nikam nevedie, lebo už bolo rozhodnuté. Nakoniec však realita a život pritlačia na to, aby sa veci prehodnocovali. Vidíme to aj dnes pri prehodnocovaní jadra a plynu ako udržateľných energií.

Reálny život si nakoniec vynucuje, aby sa rozhodnutia rojkov z europarlamentu prehodnocovali. A verím, že to tak bude aj pri eurobanke [ECB, pozn. red.], život ich donúti, aby dvíhali úrokové sadzby a bojovali s infláciou.

Niektoré z naliehavých tém sú aj vo vašom rezorte. Máme napríklad hotový núdzový plán, ktorý sa uplatní v prípade plynovej krízy? Nemci si veľmi podrobne vypočítali, koľko ich budú stáť sankcie, a vedia, ktoré podniky dočasne obetujú a ktoré, naopak, finančne podporia. Máme na Slovensku krízové plány?

Krízové plány máme a nemusíme ísť pritom až tak ďaleko, aby sme uvažovali o zatváraní podnikov. V pondelok by sme mali mať na Slovensku, v slovenských zásobníkoch a v slovenskom vlastníctve, dostatok plynu na celú ďalšiu vykurovaciu sezónu. Plynu by mal byť dostatok pre domácnosti aj pre podniky.

To je však len dočasné riešenie. Zásoby sa môžu minúť. EÚ sa pripravuje aj na čierny scenár, teda na stupňovanie vojny a možné úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska. Pripravuje sa na to aj Slovensko?

Áno, uzavreli sme zmluvu s Nórmi na zvýšené dodávky plynu. Zvyšujeme objemy zmlúv na dodávky LNG plynu, po Chorvátsku sme oslovili ďalšie tri prístavy. Čiže jasné, že na tom robíme.

O tom nepochybujeme, len je otázne, či to všetko bude kapacitne stačiť alebo budú nutné núdzové opatrenia.

Bude to stačiť do apríla 2023. V najbližších dňoch o tom poviem viac. Snažíme sa maximálne naplniť kapacity zásob, aby sme nemuseli obmedzovať ani takých veľkých spotrebiteľov plynu ako Duslo Šaľa.

Viete garantovať, že pred vaším prípadným odchodom z ministerstva bude všetko nachystané tak, aby mali aj domácnosti, aj priemysel zabezpečený dostatok energií a aby novému ministrovi nevybuchovali na stole problémy?

Môžem vás ubezpečiť, že sa na tom každý deň pracuje, nechceme ostať nepripravení.

Richard Sulík. Foto: Matúš Zajac

Po samite EÚ, ktorý rozhodol o obmedzeniach pre ruskú ropu, sa ozval Slovnaft, že zákaz exportu palív z ruskej ropy ich výrazne poškodí, lebo veľkú časť tržieb majú z exportu. Myslíte si, že sa táto téma dá ešte otvoriť a prehodnotiť tak, aby Slovnaft nemusel redukovať výrobu a prepúšťať?

Mám ubezpečenie od vlastníka Slovnaftu, teda od firmy MOL, že neukončia výrobu palív v Slovnafte. Budú vyrábať palivá pre slovenský trh. Pokiaľ ide o export, pracujeme na tom, aby sme mohli vyvážať ropné produkty na ukrajinský trh. Napísal som na Európsku komisiu list, kde ich žiadam, aby sme mohli produkty z rafinérie dodávať na Ukrajinu.

Pokiaľ ide o výnimky exportu na západné trhy, tam je už cesta zarúbaná?

Žiaľ, asi áno. Ale z pohľadu Slovnaftu je dôležitá výnimka na výrobu pre domáci trh a potom exportná výnimka pre ukrajinský trh, na ktorom rastie dopyt po produktoch rafinérií.

Na záver osobná otázka. Viackrát ste avizovali, že v SaS skončíte v pozícii lídra. Máte už vyhliadnutého nástupcu, na ktorého viete ukázať prstom?

Poviem vám, čo je zatiaľ isté. Isté je, že do ďalších volieb idem ako predseda strany a líder kandidátky. A čo bude potom, tam platí ďalší politický zákon. A ten hovorí, že cez tento most pôjdeme, až pri ňom budeme.

Máte pre takýto prípad vyhliadnutého nástupcu?

Mám a dokonca viacerých, ale mená vám nepoviem.

Nebude to hujer?

Dúfam, že to nebude hujer. Ale pozor, prípadného nového predsedu predsa neurčím ja, zvolí ho kongres.


Ďalšie články