Trans športovcov vylúčil zo ženských disciplín aj britský triatlon. Posiela ich súťažiť s mužmi

Justus Nieschlag preteky Cup muži Elite Triatlonista v Bratislave, ilustračný obrázok. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Britský triatlon zakázal účasť transgeder žien v ženských disciplínach. Všetkých športovcoch, ktorých rodová sebaidentifikácia nekorešponduje s ich telesnými znakmi, zároveň natvrdo posiela súťažiť s mužmi. Rozhodnutie je ďalším potvrdením trendu, ktorý sa v športe ako takom stáva mainstreamom.

Súmrak nad účasťou transgender žien, teda biologických mužov, v ženských športových disciplínach pokračuje. Stopku nespravodlivému experimentu po novom vystavila aj Britská triatlonová federácia.

Kompetentní vyriešili problém šalamúnsky a mužskú kategóriu po novom prekrstili na „otvorenú“. Znamená to, že sa do nej budú môcť prihlásiť všetci trans atléti bez rozdielu.

Nová politika vstúpi do platnosti v januári a nahradí staré usmernenia z roku 2018, ktoré umožňovali trans ženám súťažiť so ženami za predpokladu, že znížili hladinu testosterónu vo svojom organizme na požadovanú úroveň.

Riaditeľ federácie: Mali významnú výhodu

„Dospeli sme k záveru, že triatlon je šport ovplyvnený pohlavím, a to znamená, že športovci, ktorí sa narodili ako muži, majú výhodu oproti športovcom, ktorí sa narodili ako ženy, a táto výhoda je významná pri plávaní, bicyklovaní a behu,“ komentoval výkonný riaditeľ Britskej triatlonovej federácie Andy Salmon. 

Pokiaľ ide o účasť na ženských medzinárodných súťažiach, Veľkú Britániu, Anglicko, Škótsko a Wales budú môcť reprezentovať iba tie športovkyne, ktoré mali ženské pohlavie už pri narodení.

Podľa viacerých svetových médií informujúcich o verdikte sa stal triatlon vôbec prvým britským športom, ktorý zakázal účasť transgender športovkyniam na podujatiach elitnej aj najnižšej úrovne.

Oznámenie prichádza týždeň po tom, ako tamojšia ministerka kultúry Nadine Dorriesová zvolala trans-samit, v rámci ktorého vyzvala všetky športové riadiace orgány, aby zakázali trans športovcom súťažiť proti ženám.

Kolotoč sa naplno rozbehol

Rozhodnutie triatlonistov plynulo nadväzuje na zmenu pravidiel pre transgender ženy vo federáciách plavcov a cyklistov, teda dvoch športov, ktoré spolu s behom tvoria samotný triatlon.

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) hlasovala za zastavenie účasti transgenderových športovcov na ženských elitných pretekoch v júni. A to za predpokladu, ak majú za sebou akúkoľvek časť mužskej puberty a podstúpili počas alebo po nej zmenu rodu.

V rovnaký mesiac sprísnila podmienky aj Medzinárodná cyklistická únia (UCI). Predchádzajúce predpisy vyžadovali, aby mali trans ženy pred súťažou hladinu testosterónu pod päť nanomolov na liter. UCI znížila povolenú hladinu iba na 2,5 nanomolov na liter a navyše na obdobie dvoch rokov pred zápolením.

Ľady sa začali hýbať aj v atletike. Rozhodovať o podmienkach pre trans atlétov by sa malo ešte tento rok, pričom zásadné zmeny sú vysoko pravdepodobné. Prvý muž svetovej atletiky Sebastian Coe totiž už dnes prízvukuje, že jeho federácia sa bude riadiť vedou a že férovosť má pred inklúziou vždy prednosť.

Výpočet zmien v neprospech trans športovcov tu však nekončí. Revidovanie podmienok je v rôznych štádiách na stole v riadiacich orgánoch futbalistov a takisto hráčov rugby.


Ďalšie články