Kyjev prerozdelil Západu regióny pri rekonštrukcii Ukrajiny. Slovensko zostalo bez zadania

FW4lZXQX0AEeyxr Návrh premiéra Denysa Šmyhala na obnovu Ukrajiny. Foto: Twitter/TPYXA News

Česko má podľa ukrajinských plánov rekonštruovať separatistický Luhansk. Slovensko však nedostalo ani to. Bratislava napriek sľubnému telefonátu Hegera so Zelenským zostala bez zadania.

Kyjev západným krajinám prerozdelil jednotlivé oblasti vojnou sužovanej a zničenej Ukrajiny, ktorú sa budú po vojne snažiť spoločnými silami obnoviť. Štátom boli pridelené regióny na konferencii vo švajčiarskom Lugane, ktorej sa zúčastnil ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Šéf vlády Kyjeva prišiel s návrhom, podľa ktorého sa krajiny Západu zamerajú na rôzne časti zničenej Ukrajiny. Niektoré štáty, napríklad Írsko alebo Nemecko, podľa Šmyhalovho návrhu budú v regiónoch pôsobiť samé, pre iné oblasti boli vytvorené skupiny viacerých štátov.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1544212844610215938

Príkladom skupiny je spojenie Fínska, Švédska a susedného Česka, ktoré by sa mali spoločne podieľať na rekonštrukcii Luhanskej oblasti. Jednoznačným problémom je však fakt, že spomínaný región dlhodobo ovládajú Rusi a proruskí separatisti a snahy o prácu západných krajín sa v tomto prípade javia ako nereálne.

Problematický je návrh ukrajinského premiéra aj z pohľadu Slovenska, ktoré bolo z plánu celkom vynechané. Táto informácia kontrastuje s aprílovými tvrdeniami predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý po telefonáte s ukrajinským prezidentom Zelenskym uviedol, že na Slovensku “prakticky niet odvetvia, ktoré by nemohlo prispieť k obnove Ukrajiny”.

Heger dodal, že podnikatelia, ale aj mimovládne organizácie by mali už dnes premýšľať o tom, čím môžu k povojnovej Ukrajine prispieť.

Zaujímavosťou je, že v pláne Denisa Šmyhala boli ukrajinské regióny na rekonštrukciu pridelené aj našim ďalším susedom – Poľsku a Rakúsku. Okrem Slovenska z krajín Vyšehradskej štvorky absentuje už len Maďarsko.

Pre pomerne neutrálny postoj Viktora Orbána k ruskej invázii sú vzťahy Kyjeva a Budapešti vyhrotené. Slovensko však na rozdiel od Maďarska patrí k popredným podporovateľom Ukrajiny. V rebríčku štátnej pomoci Ukrajine podľa HDP na obyvateľa zastáva Slovensko popredné priečky, Ukrajine sme tiež darovali zbrane v hodnote miliónov eur vrátane sofistikovaného protivzdušného systému S-300.


Ďalšie články