Umelý potrat by mal byť základným právom, vyzývajú poslanci Európskeho parlamentu

EP-134462E_Plenary_7_Votes Plenárne zasadnutie EP. Foto: Multimedia Centre/ Európsky parlament

Europoslanci vyzývajú, aby členské štáty Európskej únie zaručovali prístup k bezpečným, legálnym a bezplatným interrupciám. Právo na potrat chcú ukotviť v Charte základných práv EÚ. Podľa kritikov to porušuje právomoci členských štátov.

Europarlament vo štvrtok hlasoval o nezáväznom uznesení, ktoré označuje umelý potrat za základné právo. Prijal ho 324 hlasmi za, 155 proti a 38 sa zdržalo hlasovania. Europoslanci tak reagujú na júnové rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov, ktorý zrušil na federálnej úrovni právo na umelý potrat. To umožňuje každému štátu USA potraty obmedziť alebo úplne zakázať.

Európski politici sa teraz obávajú, že aj na starom kontinente naberú pro-life tendencie na sile.

Europoslanci v uznesení konštatujú, že ich znepokojuje možný globálny nárast financovania iniciatív, ktoré sa stavajú proti rodovej rovnosti a pro-choice agende. Vyzývajú preto členské štáty, aby dekriminalizovali umelé potraty a odstránili existujúce právne, finančné, sociálne a praktické obmedzenia a bojovali proti nim. S týmto cieľom sa uzniesli na zmene článku 7 Charty základných práv, do ktorého by doplnili: „Každý má právo na bezpečné a legálne umelé prerušenie tehotenstva.“

Uznesenie EP nie je právne záväzné. Ide však o ďalší pokus vyhlásiť potrat za základné právo na celoeurópskej úrovni, hoci štáty, ako Malta a Poľsko, majú prísnejšiu potratovú legislatívu.

Návrhom na zmenu článku sa bude zaoberať Rada EÚ. Na úpravu Charty je potrebný súhlas všetkých členských štátov Únie.

Potraty až do narodenia či vmiešavanie sa do suverénnych rozhodnutí štátov

Kritici poukazujú na to, že ide o porušenie kompetencií členských štátov. Medzinárodné právo totiž nestanovuje potrat ako ľudské právo a otázka umelých potratov je v kompetencii právnych systémov jednotlivých členských štátov EÚ. Progresívna skupina Obnovme Európu (Renew Europe) napriek tomu tvrdí, že „základné právo na potrat musí byť vytesané do kameňa“.

https://twitter.com/RenewEurope/status/1544998639797506053

Problémom je okrem iného aj vágne znenie nového článku, ktorý má v Charte základných práv EÚ pribudnúť a zaväzuje členské štáty „zaručiť prístup k bezpečným, legálnym a bezplatným interrupčným službám“ bez bližších špecifikácií. Keďže rezolúcia neobsahuje časové obmedzenie, v praxi by to znamenalo povolenie potratov počas celého tehotenstva až do narodenia.

Lexmann: Progresívna ľavica ide proti zakladajúcim zmluvám EÚ

Na výzvu na začlenenie „práva na potrat pre každého“ do Charty Základných práv EÚ reagovala europoslankyňa Miriam Lexmann. Ide podľa nej o neakceptovateľný zásah do existujúcej medzinárodnoprávnej ochrany práv a dôstojnosti každého človeka, ktorá zahŕňa ochranu ľudského života od počatia. Politička uzneseniu vytkla aj podkopávanie princípu subsidiarity, ktorý je zmluvne ukotveným pilierom európskej integrácie. Cieľom zásady subsidiarity je zaručiť, aby sa rozhodnutia prijímali čo najbližšie k občanom.

„Progresívna ľavica neváha ísť hanebne proti zakladajúcim zmluvám EÚ a vnucovať európskym občanom svoje pokrútené vnímanie najzákladnejšieho ľudského práva, ktorým je právo na život. V neposlednom rade si tiež všimnime absurdnú formuláciu ,potrat pre každého‘ – môže snáď pod srdcom nosiť dieťa niekto iný ako žena?“ pýta sa rečnícky Lexmann.

Zároveň privítala krok Najvyššieho súdu USA, ktorý podľa nej posilňuje demokraciu a vysiela jasný odkaz, že potrat na požiadanie nepovažuje za jediné či najlepšie riešenie neželaného tehotenstva. Dodala, že Spojené štáty konečne opustili skupinu šiestich štátov sveta vrátane Číny či Severnej Kórey, ktoré povoľujú potrat na požiadanie počas celého tehotenstva.


Ďalšie články