Boris Johnson oznámil odchod z postu premiéra. V strane si myslia, že je nebezpečný

Boris Johnson Boris Johnson. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok oznámil, že odstúpi z funkcie. Proces výberu nového šéfa Konzervatívnej strany, a tým aj nového premiéra, sa podľa neho začne okamžite. Johnson vo svojom vyhlásení pripustil, že v strane existuje vôľa, aby ho nahradil nový líder, a teda aby sa nový predseda postavil aj na čelo vlády.

Časový harmonogram výberu nového lídra konzervatívcov bude podľa Johnsona oznámený v priebehu budúceho týždňa, pričom sám chce ostať na čele strany, kým si nezvolí nového šéfa. „Vedzte, že (post britského premiéra) považujem za najlepšiu prácu na svete a vzdávam sa jej so smútkom,“ povedal.

Hovorca Johnsonovho úradu už vo štvrtok predpoludním oznámil, že „premiér dnes urobí vyhlásenie ku krajine“, informovala stanica Sky News.

Caroline Johnsonová zároveň oznámila odchod z postu podpredsedníčky Konzervatívnej strany.

Dominic Cummings, bývalý hlavný poradca Borisa Johnsona, vo štvrtok predpoludním uviedol na otázku o možnom zotrvaní premiéra vo funkcii: „V bunkri sa hovorí, že je koniec.“

V strane si myslia, že je nebezpečný

„Mal by odísť ešte do dnešného večera a funkciu by mal prevziať (vicepremiér Dominic) Raab,“ povedal jeden z bývalých štátnych tajomníkov. Podľa druhého by mal Johnson „odovzdať pečate úradu a odísť ešte dnes, aby mohla nastúpiť dočasná vláda“. Informuje o tom denník Guardian.

Nemenovaný vysokopostavený zdroj z prostredia Konzervatívnej strany, ktorý bol počas predchádzajúcich dvoch dní v kontakte s Johnsonom, povedal: „Jeho správanie počas uplynulých 48 hodín bolo bezohľadné a nevypočítateľné. Nemožno mu dať dôveru, aby viedol krajinu až do jesene. Len Boh vie, čo spraví.“

Jeden z vládnych poradcov súčasnú situáciu komentoval slovami, že je „nebezpečné“, aby Johnson ostal vo funkcii.

Favoriti na premiéra

Podľa televízie Sky News sú najväčšími favoritmi na post nového premiéra bývalý minister financií Rishi Sunak a štátna tajomníčka ministerstva medzinárodného obchodu Penny Mordauntová.

Počas uplynulých dní odstúpilo viac než 50 predstaviteľov Johnsonovej vlády. Tlak naňho vzrástol vo štvrtok ráno, keď ho na rezignáciu vyzval aj čerstvo vymenovaný minister financií Nadhim Zahawi a demisiu po iba dvoch dňoch vo funkcii podala ministerka školstva Michelle Donelanová.

Johnson nahradil chýbajúcich členov vlády

Premiér Boris Johnson vo štvrtok kompletne doplnil svoj kabinet po tom, čo z neho počas uplynulých dní odišli desiatky členov, informuje stanica BBC.

Podľa zdrojov agentúry DPA z prostredia britskej vlády má Johnson oznámiť svoju demisiu v priebehu štvrtka, pričom vymenovanie kompletného kabinetu má byť signálom, že chce pokračovať ako jeho dočasný šéf – a to napriek výzvam mnohých spolustraníkov na jeho okamžitý odchod.

Britský vládny kabinet ostal fakticky paralyzovaný po rezignácii niekoľkých ministrov a desiatok štátnych tajomníkov a ďalších predstaviteľov.

Kremeľ dúfa, že Johnsona nahradí profesionálnejší politik

Kremeľ dúfa, že britského premiéra Borisa Johnsona nahradí nejaký „profesionálnejší“ politik. Uviedol to kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v reakcii na správy, že sa Johnson ešte v priebehu štvrtka chystá oznámiť svoj odchod z postu šéfa Konzervatívnej strany a následne aj z funkcie premiéra. Správu publikovala agentúra AFP.

„Radi by sme verili, že jedného dňa sa vo Veľkej Británii dostanú k moci profesionálnejšie osobnosti, ktoré budú robiť rozhodnutia založené na dialógu,“ povedal novinárom Peskov.

Podľa jeho slov však v súčasnosti existuje len „malá nádej“, že by k takémuto niečomu mohlo dôjsť. „On (Johnson) nás skutočne nemá rád. A my jeho tiež nie,“ vyhlásil hovorca.

(tasr)


Ďalšie články