Kollár sa tvári ľahostajne, Remišová chce koalíciu udržať, Gyimesi očakáva predčasné voľby, Šofranko kára SaS

Igor Matoviè, Boris Kollár, Richard Sulík, Veronika Remišová po podpise koaliènej zmluvy Zľava Boris Kollár, Veronika Remišová, Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sme rodina sa tvári ľahostajne, Veronika Remišová chce koalíciu zachrániť, György Gyimesi skloňuje predčasné voľby. Rozhodnutie SaS vypovedať koaličnú zmluvu a žiadať odchod Igora Matoviča vyvolalo na politickej scéne zemetrasenie. Robert Fico vynadal koaličným politikom do hlupákov a opäť žiada predčasné voľby. Prezidentka sa venuje kultúrnemu projektu.

Hnutie Sme rodina chce, aby aktuálny spor v koalícii vyriešili tí, ktorí ho spôsobili. Hnutie zároveň deklaruje, že je pripravené pokračovať v spoločnom vládnutí do riadnych volieb, ale aj zahlasovať za predčasné voľby. V reakcii na rozhodnutie SaS o vypovedaní koaličnej zmluvy to uviedol predseda parlamentu a líder hnutia Boris Kollár.

„Sme rodina nebude robiť prekážky ani problémy, keď sa dohodneme, že v nejakej forme to bude pokračovať ďalej a spolu to potiahneme až po riadne voľby v roku 2024,“ skonštatoval Kollár.

Rovnako bude hnutie postupovať, ak sa OĽaNO a SaS nedohodnú a padne rozhodnutie o predčasných voľbách. „Sme rodina nebude robiť problémy a bude hlasovať, aby boli predčasné voľby,“ doplnil Kollár.

Povedal, že je potrebné ukončiť „túto psychiatriu“. Spory v koalícii sú podľa neho vodou na mlyn Robertovi Ficovi.

Remišová: Urobíme všetko pre udržanie vlády

Strana Za ľudí urobí maximum pre to, aby koalícia dovládla vo štvorici, vyhlásila predsedníčka koaličnej strany Veronika Remišová. Verí, že v koalícii prevládne zodpovednosť k ľuďom na Slovensku nad osobnými spormi či vidinou politických ziskov. Podľa Remišovej v súčasnej situácii, keď za našou východnou hranicou zúri vojna a celá Európa prežíva najväčšiu energetickú krízu za celé desaťročia, sú mesiace nestability a následne predčasné voľby s odovzdaním moci Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinimu tou najhoršou možnosťou.

„Považujem za nezodpovedné, že koalícia v najbližších týždňoch bude musieť riešiť vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany SaS a osobný spor dvoch lídrov koaličných strán namiesto riešenia skutočných problémov ľudí. Rozbitie vlády a nestabilita Slovensku nepomôže,“ zdôraznila Remišová. Zároveň doplnila, že z tohto kroku majú najväčšiu radosť expremiér Robert Fico a priaznivci mafie, ktorá 12 rokov ničila Slovensko, keďže pre nich je to jediná šanca, že vyšetrovanie veľkých korupčných káuz bude zastavené a očistné procesy v štáte sa skončia.

Gyimesi: Predčasným voľbám sa asi nevyhneme

„Za vrcholnú drzosť“ považuje poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) György Gyimesi podmienku strany Sloboda a Solidarita (SaS) na odchod Matoviča z vlády. Medzi Gyimesim a stranou SaS je dlhodobo napätie. Liberáli mu vyčítajú príklon k maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi či snahu o zákaz LGBT vlajok na úradných budovách. Pred republikovou radou Gyimesiho ako problém priamo menoval poslanec SaS Alojz Baránik.

„Prvýkrát Igor Matovič súhlasil s podmienkami, ktoré si dala SaS, druhýkrát súhlasiť nebude,“ vyjadril sa pre agentúru SITA poslanec Gyimesi v reakcii na rozhodnutie strany SaS vypovedať koaličnú dohodu s tým, že Matovič nebude členom vlády. Vlani v marci Igor Matovič ako premiér po tlaku SaS podal demisiu a poverenie na zostavenie vlády dostal Eduard Heger (OĽaNO), ktorý dovtedy zastával post ministra financií. Gyimesi predpokladá, že druhý pokus zosadiť Matoviča z funkcie vo vláde teraz nevyjde.

Na otázku, či sa súčasná kríza vo vládnej koalícii skončí predčasnými voľbami alebo menšinovou vládou, Gyimesi odpovedal, že „za týchto podmienok sa asi predčasným voľbám nevyhneme“. Predseda SaS Richard Sulík podľa Gyimesiho „povalil v poradí tretiu vládu“.

Ozvala sa volebná jednotka OĽaNO

K aktuálnemu dianiu sa vyjadrila obvykle mĺkva líderka kandidátky OĽaNO z ostatných parlamentných volieb Mária Šofranko. Je jej ľúto, že „šesťpercentná strana opäť diktuje personálne podmienky a rozbíja ďalšiu vládu“. Napísala to na sociálnej sieti v reakcii na oznámenie strany SaS, že vypovedala koaličnú zmluvu. Šofranko v tejto súvislosti zdôraznila, že cíti hnev a sklamanie.

„Stále však verím, že dohoda je možná a aj nutná, lebo v opačnom prípade sklameme obrovské množstvo občanov, ktorí nám dali dôveru,“ doplnila poslankyňa s tým, že toho, čo koalíciu spája, je viac ako toho, čo ju rozdeľuje.

Fico: Sú to hlupáci, riešením sú predčasné voľby

„Slovenská vláda kolabuje. Nie z tepla, ani pod vplyvom vonkajších faktorov. Kolabuje preto, lebo ju tvoria hlúpi ľudia, ktorí ani netušia, čo to je mať vládnu moc a ktorí v mene svojej ješitnosti ponechávajú celé Slovensko osamotené v tých najťažších časoch,“ uviedol líder Smeru Robert Fico.

Žiada rýchlu zmenu ústavy, skrátenie volebného obdobia a predčasné voľby. V opačnom prípade chce referendum.

Prezidentka píše o kultúrnom projekte

V čase koaličnej krízy v stredu večer sa na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová venuje projektu Európske hlavné mesto kultúry, ktorým sa o štyri roky stane Trenčín.

„Dnes som sa stretla s primátorom Richardom Rybníčkom a jeho úspešným tímom, ktorému sa podarilo získať pre Trenčín tento prestížny medzinárodný titul. Je to veľká príležitosť posilniť kultúrno-kreatívny priemysel a podporiť dlhodobý rozvoj mesta. Aj na mojej poslednej návšteve Košíc som videla, ako veľmi môže mestu pomôcť podobná skúsenosť. Blahoželám primátorovi Richardovi Rybníčkovi k tomuto úspechu,“ uviedla hlava štátu.

(tasr, sita, haj)


Ďalšie články