Ťah na Hegera

Strana SaS vypovedá koaliènú zmluvu, chce odchod Matovièa Foto: Jaroslav Novák/TASR

Sulíkova strana oznámila podmienky zotrvania vo vláde. Žiada novú koaličnú dohodu a odchod Igora Matoviča z vlády. Iniciatívu a rokovanie očakáva od Eduarda Hegera.

Môže sa to podariť? Problémov je hneď niekoľko.

V prvom rade, Eduard Heger nemá moc, on má „iba“ funkciu. Síce najdôležitejšiu v štáte, ale odvislú od Matoviča a jeho poslaneckého klubu. Heger môže byť iba poštár, prípadne mediátor, nemôže zmeniť pomery, od ktorých je odvodená jeho kariéra.

Po druhé, Eduard Heger na to nemá ani ďalšie predpoklady. Celý svoj profesný dospelý život pre niekoho robil. Platilo to v cirkevnom spoločenstve, v podnikaní s alkoholom aj v politike. Heger nerozhoduje, Heger realizuje. Nespráva sa suverénne, nemá na to ani autoritu, ani mandát. Ak to chcete nazvať vznešene, je to manažér.

O tom, akú má moc, naposledy svedčil počet hlasov pre jeho poradcu Goliana, ktorý kandidoval na riaditeľa RTVS. Nula. Heger nemá podporu ani zázemie v poslaneckom klube OĽaNO, najväčšiu podporu má v liberálnych médiách (aj to len účelovo).

A v takomto spore sa o ne nedokáže oprieť.

Existuje teoretická šanca, že by sa postavil Matovičovi a pokúsil sa o niečo, čo urobil Dzurinda v päťkoalícii SDK, keď si z nej vytvoril (vyrezal) vlastnú stranu. Lenže Dzurinda SDK viedol do volieb, ten konflikt dlho predtým zvádzal v KDH, nič z toho Heger za sebou nemá. Prezidentský palác a médiá by ho určite radi v takomto spore videli, ale Heger vie, ako by skončil. Ako Veronika Remišová. Na okraji a nezaujímavý. Bez moci aj perspektívy.

Ťah na Hegera je preto prázdny ťah.

Sulík vstúpil do sporu s Matovičom, ktorý spory vyhľadáva, čomu bude zodpovedať aj reakcia. Pre Matoviča sa práve začala ostrá kampaň. Hoci to v stredu na tlačovke nezaznelo, jej odkazom sú predčasné voľby. Vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany SaS k nim smeruje.

Dá sa tušiť, že čím budú neskôr, tým horšie pre súčasnú vládu dopadnú. Eurozóne hrozí recesia, štátom EÚ nedostatok ropy a plynu, možná je aj eskalácia vojny na Ukrajine, všetko problémy, oproti ktorým bol covid brnkačka. Vážne problémy, pri ktorých môžeme mať pri tejto vláde len a len pochybnosti.

Sulík pozná jeden zo železných zákonov našej politiky: každý, kto vyvolá predčasné voľby, na to doplatí. Skúsenosť s touto vládou však napovedá, že nebude jediný.

Hoci to znie neuveriteľne, v tomto marazme je to však nádej.


Ďalšie články