Najvyšší súd ovládli pravicoví extrémisti. Ide o plán premeny USA na represívny režim, vyhlasuje Soros

George Soros. Foto: TASR/AP George Soros. Foto: TASR/AP

Podľa miliardára Georgea Sorosa je americká demokracia pod koordinovaným útokom. Za najakútnejšiu považuje hrozbu zvnútra, pričom skloňuje Najvyšší súd kontrolovaný pravicovými extrémistami, ktorých do funkcie dosadili republikáni exprezidenta Donalda Trumpa. Soros preto navrhuje Republikánsku stranu zvrhnúť.

Americký miliardár a sponzor progresivistických hnutí George Soros opäť kritizuje dianie v Spojených štátoch amerických. To, čo ho k tomu primalo, možno vyčítať už zo samotného nadpisu jeho najnovšieho článku – Americká demokracia je pod spoločným útokom.

Soros sa domnieva, že Spojené štáty sú ohrozené jednak zo zahraničia, ale oveľa väčšiu pozornosť venuje údajnej hrozbe zvnútra. Tieto udalosti na americkej pôde a dianie v cudzine sú vraj pritom „voľne prepojené“.

Zakladateľ Nadácie otvorenej spoločnosti tvrdí, že USA sú ohrozované represívnymi režimami na čele so Si Ťin-pchingom v Číne a Ruskom Vladimira Putina, ktoré „chcú svetu vnútiť autokratickú formu vlády“.

„Ale hrozba pre USA zo strany domácich nepriateľov demokracie je ešte väčšia. Patrí medzi nich súčasný Najvyšší súd, ktorému dominujú krajne pravicoví extrémisti, a Republikánska strana Donalda Trumpa, ktorá týchto extrémistov dosadila na súd,“ píše Soros.

Svoj záver o prítomnosti extrémistov opiera najmä o rozhodnutie zvrátiť prípad Roe vs. Wade, vďaka ktorému bola likvidácia nenarodeného dieťaťa asi polstoročie považovaná za ľudské právo naprieč štátmi USA.

Miliardár pritom konštatuje, že čerstvý verdikt ohrozuje mnohé ďalšie práva, ktoré boli odvtedy uznané, medzi nimi právo na antikoncepciu, manželstvo osôb rovnakého pohlavia a práva LGBTQ. „Táto línia uvažovania by mohla dokonca štátom umožniť zakázať medzirasové manželstvá,“ povedal.

Republikánsku stranu vraj treba zvrhnúť

Soros aj v reakcii na verdikty súdu týkajúce sa zmeny klímy či zbraňovej politiky vraví, že spoločným menovateľom jeho konania je podporovať demokratov a oslabovať republikánov.

„Existuje len jeden spôsob, ako ovládnuť Najvyšší súd: zvrhnúť Republikánsku stranu z funkcie. To by umožnilo Kongresu chrániť prostredníctvom legislatívy práva, ktoré boli zverené ochrane Najvyššieho súdu,“ konštatuje s tým, že toto odovzdanie agendy bolo veľkou chybou.

Soros uzatvára svoj text apelom, podľa ktorého ľudia musia uznať, že rozhodnutie zrušiť Roe vs. Wade je súčasťou starostlivo pripraveného plánu „premeny USA na represívny režim, ktorý sa zameriava najmä na ženy bez ohľadu na ničivé následky“.

Je pritom pozoruhodné, že Soros takto hodnotí verdikt, ktorý potraty v USA nezakázal. Rozhodovanie o tejto citlivej otázke Najvyšší súd len presunul na jednotlivé štáty USA, ktoré si demokratickou formou zvolia k potratom svoj špecifický prístup.

Pravidelný pozorovateľ

V súčasnosti 91-ročný ideológ svoj názorový text publikoval na webe Project Syndicate, kde mu od roku 1997 vyšlo viac než 120 článkov. Project Syndicate poskytuje priestor popredným politickým lídrom, vedcom, biznismenom a občianskym aktivistom z celého sveta.

Soros ostáva aj napriek pokročilému veku aktívnym komentátorom domáceho aj zahraničného diania. Koncom mája napríklad volal po tvrdej línii voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a skonštatoval, že konflikt na Ukrajine môže byť začiatkom tretej svetovej vojny.


Ďalšie články