Matoviča si nedáme, Slovensko uvrhnete do katastrofy, píše OĽaNO predstaviteľom SaS

Minister financií SR Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR Minister financií SR Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Hnutie OĽANO odmieta prípadnú požiadavku SaS na odchod Igora Matoviča (OĽANO) z vlády. Takáto požiadavka je podľa OĽANO v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie s ňou nebude súhlasiť. Apeluje pritom na SaS, aby sa vrátila k rokovaniam v koalícii. Deklarovalo, že nebude hlasovať za predčasné voľby. Vyplýva to z listu, ktorý hnutie adresovalo predstaviteľom SaS po svojom predsedníctve.

„Žiadate opäť odchod predsedu hnutia OĽANO z vlády. Vaša požiadavka je v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie OĽANO s ňou nesúhlasí a taktiež určite nebude hlasovať za predčasné voľby,“ uviedlo OĽANO. Odmieta tvrdenia SaS, že Matovič pri balíčku pomoci rodinám ‚vulgárne zneužil legislatívny proces‘ a presadil ho s opozíciou, či to, že ním rozvrátil verejné financie. „Nič z toho nie je pravda,“ vyhlásilo OĽANO.

SaS podľa hnutia ústami svojho predsedu Richarda Sulíka na rokovaní koaličnej rady súhlasila s predložením balíčka do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní s tým, že hoci s ním nesúhlasí, nebude ho vetovať.

Čo sa týka osobných útokov, podľa OĽANO prichádzajú vždy z oboch strán. „Niet pochýb, že sú zbytočné a úplne zbytočne prekrývajú všetko dobré, čo sme spolu spravili,“ podotklo. Zdôrazňuje, že v súčasnej situácii ide o všetko a SaS na Republikovej rade rozhodne podľa OĽANO o budúcnosti Slovenska.

„Ďalšie povalenie vlády bude viesť ešte k horšiemu výsledku, ako to bolo v roku 2012, a to, že k Ficovi a Pellegrinimu sa do koalície pridajú fašisti z Republiky. Uvrhnete Slovensko do katastrofy,“ upozornilo hnutie a vyzvalo SaS, aby to nerobila. „Vráťte sa na rokovania koaličných rád a poďte spolu s nami prijímať dôležité rozhodnutia na pomoc ľuďom,“ uzavrelo s tým, že dobro krajiny je viac ako osobné spory.

Tomu, že SaS ostane v koalícii verí aj premiér Eduard Heger. Aktuálne podľa neho nie je čas na povalenie vlády. „Slovensko zažíva najťažšie časy vo svojej histórii. Teraz nie je čas na povalenie vlády. Verím, že kolegovia zo SaS sa rozhodnú zostať s nami,“ vyhlásil predseda vlády po stredajšom rokovaní kabinetu.

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča.

SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽANO obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať. Matovič vyzval SaS na uzmierenie, tá zatiaľ nepovedala viac o svojom postupe. Rozhodnúť má na stredajšej rozšírenej Republikovej rade.

https://standard.sk/224268/mozno-su-tu-posledne-hodiny-vladnej-koalicie-obava-sa-grendel/

(tasr)


Ďalšie články