Dobrá správa. Jadro a plyn zostanú v EÚ udržateľnými zdrojmi. Europarlament návrh nevetoval

archívna snímka èeská temelínska jadrová atómová elektráreò Južné Èechy SUJB JETE prevádzka uvedenie temelínsky prvý reaktor prevádzkovanie energetická sústava elektrická elektrina výroba energie èeské atómové jadrové elektrárne Archívna snímka českej jadrovej elektrárne v Temelíne. Foto: TASR/AP

Europoslanci nezablokovali návrh, ktorý zaradil jadro a plyn medzi zelené zdroje. Znamená to, že na ne bude možné čerpať európskej zdroje a prilákavať investície. Hoci sa očakávalo tesné hlasovanie, odporcom návrhu chýbali desiatky hlasov.

Európsky parlament nevzniesol námietku proti delegovanému aktu o taxonómii z dielne Európskej komisie, ktorá navrhla, aby na zoznam udržateľných hospodárskych činností (Taxonómia EÚ) bola aj jadrový a plynová energetika – pri splnení osobitných podmienok.

Napokon hlasovanie tesné nebolo. Parlament schválil uznesenie pomerom hlasov 278 za, 328 proti a 33 sa zdržalo sa hlasovania. Na vetovanie návrhu Komisie bola potrebná absolútna väčšina poslancov v Európskom parlamente (353 poslancov). Stúpencom veta teda chýbalo 75 hlasov.

Návrhy do polnoci 11. júla 2022 ešte môžu zablokovať členské štáty v Rade EÚ, čo je však veľmi nepravdepodobné, ako naznačila sama inštitúcia v predošlom texte na Štandarde. Taxonómia obsahujúca aj plyn a jadro by mala vstúpiť do platnosti 1. januára 2023.

https://standard.sk/223973/vyradi-europarlament-plyn-a-jadro-zo-zoznamu-udrzatelnych-zdrojov-slovensko-si-jadro-nechce-nechat-vziat/

Čo to znamená

Na obe technológie tak dala možnosť čerpať miliardy eur z európskej pokladnice určené na dekarbonizáciu, ale len pri splnení osobitných podmienok.

EK odstránila pri plyne niekoľko čiastkových termínov. Nechala len medzník v roku 2035, odkedy budú musieť firmy využívajúce zelené investície používať len nízkoemisné plyny. Pri jadre zostali podmienky do veľkej miery zachované, štáty budú musieť do roku 2050 vybudovať hlbinné úložiská na vyhorené jadrové palivo.

https://standard.sk/163874/eurokomisia-zaradila-plyn-a-jadro-docasne-medzi-ekologicke-zdroje-rakusko-to-napadne-na-sude/

Progresívci proti, ostatní plyn a jadro podporili

Spomedzi slovenských europoslancov boli proti len traja progresívne orientovaní poslanci Martin Hojsík (Renew), Michal Wiezik (Renew) a Vladimír Bilčík (EĽS).

„Patrím medzi autorov námietky, pretože prijatie tohto delegovaného aktu spôsobí viac škody, než úžitku. Taxonómia mala byť nástrojom transparentnosti, mala zabrániť greenwashingu, a členským krajinám vrátane Slovenska mala priniesť financie do zelených zdrojov energie, ale aj do ďalších oblastí vrátane cirkulárnej ekonomiky. No žiaľ, rozhodnutie komisie zaradiť fosílny plyn ako ´prechodne udržateľný´ ide presne opačným smerom. Peniaze aj z našich daní by mali ísť na rozvoj zdrojov energií prospešných pre klímu, a nie na ďalšie prehlbovanie klimatickej krízy a už vôbec nie na podporu Ruska. Závislosť od fosílneho plynu je navyše jednou z príčin rastu cien energií,“ vyhlásil Hojsík.

Podľa zdrojov Štandardu a EP drvivá väčšina ostatných slovenských europoslancov návrh podporila.

Podporil to český premiér aj opozícia

V utorok a stredu počas vystúpení v EP na podporu jadra a plynu europoslancov vyzval český premiér Petr Fiala. „Každý členský štát musí mať možnosť zvoliť si taký energetický mix, aký jeho podmienkam najviac vyhovuje a pomocou ktorého je schopný splniť klimatické ciele, aj sa zbaviť závislosti od ruských dodávok energií,“ cituje Echo24 Fialu.

Slovenskí aj českí europoslanci v súvislosti s hlasovaním upozorňovali na to, že jadro a plyn sú pre oba štáty dôležitými zdrojmi energie, ktoré zároveň prispievajú k znižovaniu emisií.


Ďalšie články