Šéfom nemeckých kresťanských demokratov sa stal stredový Laschet

Nemecko Severné Porýnie Vestfálsko vo¾by Armin Laschet. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že vládna strana pod vedením Lascheta bude pokračovať v kurze, ktorý nastavila dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ambíciu stať sa Merkelovej nástupcom aj na najvyššom štátnom poste musí potvrdiť v septembrových parlamentných voľbách.

Predseda vlády spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet sa stal novým predsedom nemeckej strany Kresťanskodemokratická únia (CDU). Zvolili ho takmer rok po odstúpení predsedníčky Annegret Krampovej-Karrenbauerovej. Viackrát odkladaný stranícky zjazd strany sa uskutočnil v piatok a sobotu v digitálnej forme.

Ako informoval Štandard ešte pred konaním zjazdu, na miesto predsedu kandidovali traja katolíci prichádzajúci z najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. V poslednom prieskume bola trojica blízko pri sebe, za Friedricha Merza sa postavilo 29 percent voličov CDU, za Armina Lascheta a Norberta Röttgena po 25 percent.

Laschet získal v druhom kole hlasovania 521 hlasov, jeho súper Merz, bývalý šéf poslancov vládnej konzervatívnej únie CDU/CSU (bavorskej Kresťanskosociálnej únie), o niečo menej – 466 hlasov. Tretí kandidát, predseda zahraničného výboru Spolkového snemu Röttgen, vypadol z hry po prvom kole hlasovania.

Kto je Laschet

Laschet má 59 rokov a pred politikou robil novinára v katolíckych médiách. Istý čas bol šéfredaktorom diecéznych novín. Prezentuje sa ako praktizujúci katolík, ktorý je však kritický k svojej cirkvi, v sporných témach zastáva progresívne pozície.

Laschet pravdepodobne nadviaže na bohatú tradíciu kresťansko-sociálnej politiky, ktorá bola občas aj naľavo od sociálnych demokratov z SPD. Laschet – ako aj značná časť nemeckých veriacich – sa necíti byť konzervatívcom. Povedal: „Jadrom značky CDU nie je konzervativizmus, ale kresťanský obraz človeka, ktorý stojí nad všetkým.“

Oficiálne bude Laschet potvrdený za lídra strany 22. januára. Môže sa tak uchádzať o kandidatúru na post kancelára.

Zjazd CDU ešte nepredurčil, či bude nový predseda v parlamentných voľbách 26. septembra tohto roku aj kandidátom CDU a bavorskej sestry CSU na kancelára. Funkcia kandidát na kancelára nie je zakotvená v žiadnom štatúte alebo zákone, má ale v nemeckej reálnej politike centrálny význam.

Čoraz stredovejšia CDU

CDU je jedna z najúspešnejších strán Európy. Počas 71 rokov existencie Spolkovej republiky Nemecka mala 51 rokov kancelára alebo kancelárku. Ak sa nestane nič veľmi výnimočné, CDU/CSU vyhrá s odstupom aj tieto septembrové voľby a môže si nárokovať kancelársky úrad.

Strana mala vždy konzervatívny, kresťansko-sociálny a ekonomicko-liberálny pilier. Avšak už dlhé desaťročia dáva dôraz na stred. Túto orientáciu zdôrazňovala dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá bola na čele CDU v rokoch 2000 až 2018.

Merkelová ešte v piatok vyzvala svojich konzervatívnych kresťanských demokratov, aby zostali centristickou stranou, čím naznačila odmietnutie jej dlhoročného rivala Merza. Ten v kampani sľuboval posun strany doprava.

Po nástupe Lascheta sa očakáva, že CDU bude pokračovať v Merkelovej umiernenom centristickom kurze, smerujúcej ku koalícii so Zelenými.


Ďalšie články